Pagina's

dinsdag, november 01, 2005

Tijdwinst door hart-apparaat ECG in ambulance

AMSTERDAM - Patiënten met een acuut hartinfarct in de regio Amsterdam kunnen ruim twintig minuten eerder worden gedotterd als ambulancepersoneel al in de ambulance een ECG (electrocardiogram) maakt. Dat is de eerste uitkomst van een project waarbij de ambulances in de hoofdstad sinds vorig jaar zijn uitgerust met draagbare ECG-zendapparatuur, meldt het AMC Magazine.
Het ECG dat in de ambulances wordt gemaakt, gaat via zendapparatuur in een van de drie Amsterdamse dottercentra naar een mobiel fax-telefoonapparaat van een interventiecardioloog. Die beoordeelt of de patiënt een dotterbehandeling moet krijgen. Als dat zo is, kan de ambulance hem of haar onmiddellijk naar een dottercentrum vervoeren. Dotteren kan in Amsterdam in het VU Medisch Centrum, het Onze Lievevrouwengasthuis en het Academisch Medisch Centrum.
Een dotterbehandeling is een ingreep waarbij een verstopte kransslagader (de slagader van het hart) wordt geopend. Hoe eerder het dotteren plaatsvindt bij een patient met een acuut hartinfarct, des te kleiner is de kans op beschadiging van de hartspier.
Voorheen konden patiënten met een hartinfarct terechtkomen in een van de zeven ziekenhuizen in de regio zonder dottermogelijkheid. Als daar bleek dat een dotterbehandeling nodig was, moesten ze alsnog naar een dottercentrum worden doorverwezen. Daarmee ging kostbare tijd verloren.
In het Amsterdam Project werken de tien Amsterdamse ziekenhuizen, de ambulancediensten en de Centrale Post Ambulancevervoer Amsterdam samen.
(Bron)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten