Pagina's

donderdag, januari 19, 2006

Inburgeringstoets in buitenland kan beginnen

DEN HAAG - Migranten die naar Nederland willen komen, moeten vanaf maart in het land van herkomst een inburgeringsexamen afleggen. Een meerderheid van de Tweede Kamer gaf minister Verdonkeremanen (Vreemdelingenzaken en Integratie) donderdag het groene licht om met de toets te beginnen, zolang de kandidaten maar niet de dupe worden van de kinderziekten die zich daarbij nog zullen voordoen.
"Een historisch moment", zei de opgetogen VVD-bewindsvrouw na afloop van het overleg. Volgens haar durft Nederland voortaan duidelijke eisen te stellen aan migranten van buiten de Europese Unie die zich hier in het kader van gezinshereniging of -vorming willen vestigen. Nu zijn veel huwelijksmigranten niet goed voorbereid op een leven in onze samenleving. De verplichte inburgering in het buitenland dwingt hen om zich daar al in het thuisland op voor te bereiden.
Ze moeten op een ambassade of consulaat een examen gaan afleggen dat de kennis van de Nederlandse taal en samenleving toetst. Dat gebeurt in het Nederlands via een telefonische verbinding met een computer met spraakherkenning. Over de kwaliteit en betrouwbaarheid van die nieuwe technologie (phonepass-systeem) lopen de meningen van deskundigen uiteen.
Maar Verdonkeremanen nam op basis van een advies van onderzoeksinstituut TNO het besluit het systeem alvast in te voeren en een en ander ondertussen in de praktijk te onderzoeken om waar nodig de kwaliteit te verbeteren. Volgens haar zijn er inmiddels voldoende waarborgen om ermee te beginnen.
Zo worden de computeruitslagen van de eerste vijfhonderd kandidaten tijdelijk opnieuw bekeken door vier examinatoren in Nederland om te voorkomen dat iemand onterecht zakt. Als er verschillen zijn, geldt volgens Verdonkeremanen het gunstigste oordeel. Bij technische problemen mag een kandidaat het examen gratis overdoen. Ook zal een onafhankelijke commissie van deskundigen het hele proces volgen en de resultaten bekijken. Daarnaast zal TNO een wetenschappelijk eindoordeel geven, waarna de Kamer erover spreekt.
Als er in de eerste fase onverhoopt toch grote problemen ontstaan, zal Verdonk de Kamer direct inlichten, beloofde ze. De regeringspartijen CDA, VVD en D66 en in elk geval oppositiepartij LPF namen genoegen met de toezeggingen en spraken hun steun uit voor de invoering van het verplichte examen.
De PvdA bleef erbij dat er vooraf nog één goed onderzoek nodig is om meer te weten te komen over de betrouwbaarheid van het systeem. Volgens de SP en GroenLinks worden vijfhonderd inburgeraars nu gebruikt als proefkonijn en dat is volgens de partijen niet de bedoeling.
De Eerste Kamer had in december al ingestemd met de inburgeringstoets. Migranten die ervoor zijn geslaagd, moeten eenmaal in Nederland nog een zwaarder inburgeringsexamen halen.
(Bron)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten