Pagina's

zondag, januari 08, 2006

Onrust over uitbraak vogelgriep in Turkije neemt toe

ANKARA - Brits laboratoriumonderzoek in opdracht van de Europese Commissie heeft zaterdag bevestigd dat de uitbraak van vogelgriep in het oosten van Turkije draait rond de dodelijke variant H5N1. Een EU-laboratorium in het Britse Weybridge heeft dat vastgesteld. De Turkse autoriteiten meldden op hun beurt twee nieuwe gevallen van een besmetting bij een mens. Het gaat om twee kinderen in oostelijk Turkije.
In dit deel van het land zijn tot dusver drie kinderen uit één familie overleden. Van twee kinderen staat vast dat het om een fatale H5N1-besmetting ging. Het derde geval wordt nog onderzocht.
Het zijn de eerste vogelgriepdoden buiten China en Zuidoost-Azië, waar sinds 2003 zeker zeventig mensen bezweken aan vogelgriep. Het virus lijkt intussen op te rukken naar westelijk Turkije.
De dodelijke slachtoffers komen uit een gemeenschap in een arme streek, waar kippen overal rondlopen. Volgens de Turkstalige editie van CNN is de onrust in het gebied groot. Talrijke mensen meldden zich bij ziekenhuizen voor onderzoek en het ontbreekt in veel gevallen nog aan goede voorlichting over hoe te handelen als er kippen ziek worden. Plaatselijke overheden hebben bericht dat er momenteel zeker veertig mensen zijn getraceerd die mogelijk een vogelgriepbesmetting hebben.
In enkele dorpen in Oost-Turkije zijn inwoners verhaal komen halen bij plaatselijke vestigingen van het ministerie van Landbouw.
Ze willen weten waarom zieke en dode dieren op hun erven niet worden weggehaald. Tegelijkertijd heeft Turkije maatregelen genomen om verdere verspreiding te voorkomen, zoals verscherpte controles bij onder meer de grens met Iran.
Het Turkse ministerie van Landbouw zei zaterdag dat in twee nieuwe regio's in de oostelijke provincies Bitlis en Erzincan de ziekte ook is vastgesteld bij gevogelte. Ook in de buurt van Ankara is bij wilde eenden een virus aangetroffen, maar of het allemaal om H5N1 gaat is nog niet bekend.
Experts zijn vooral bevreesd voor een mutatie van het virus, waardoor ook besmettingen van mens op mens mogelijk worden.
Daarvoor is in de getroffen gebieden in de wereld momenteel geen bewijs en ook in Turkije zijn er volgens Ankara geen besmettingen van mens op mens vastgesteld.
De wereldgezondheidsorganisatie WHO, die een onderzoeksteam in Turkije heeft, is vooral bang voor een wereldomspannende epidemie van vogelgriep die in potentie aan miljoenen mensen het leven kan kosten.
(Bron)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten