Pagina's

donderdag, januari 19, 2006

Utrecht bedient straatverlichting met sms

UTRECHT - De gemeente Utrecht gaat de straatverlichting in de stad bedienen met sms'jes. Het systeem is zuiniger en flexibeler, legden de ontwikkelaar en het ingenieursbureau van de gemeente donderdag uit. Op de meeste plaatsen in Nederland stuurt het energiebedrijf de openbare verlichting op een vast tijdstip aan. Sinds de privatisering van de energiesector zijn de leveranciers meer geld voor die dienst gaan vragen, verklaarde beleidsadviseur A. Klink van de gemeente donderdag.
Het nieuwe systeem werkt met één lichtsensor die bij (on)voldoende licht een sms naar de centrale stuurt. Vanuit de centrale gaan signalen naar de verschillende schakelpunten in de stad, waarna de straatverlichting aan of uit gaat. Het bespaart daarom tevens energie. Het is volgens het ingenieursbureau van de gemeente voor het eerst dat de techniek op zo'n grote schaal gaat worden toegepast.
Inmiddels reageren vijftig van de vijfhonderd voedingskasten op sms. Dat komt neer op ongeveer 1500 straatlantaarns. Bij volledige integratie rekent Klink op een besparing van 50.000 euro per jaar op de energie- en bedieningskosten. Het systeem is verder beter omdat het bij storingen een signaal afgeeft en direct een reparateur kan worden ingeschakeld. Vroeger waren gemeente en politie afhankelijk van telefoontjes van buurtbewoners.
Ook de afdeling cameratoezicht van de politie heeft veel belangstelling voor de nieuwe toepassing, aldus Klink. "Straatlampen kunnen eenvoudig uit en aan worden gezet om camerabeelden optimaal te benutten en verdachten eventueel af te schrikken."
(Bron)

Zou dat systeem kraakbaar zijn?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten