Pagina's

donderdag, maart 16, 2006

Campagne tegen online pesten

AMSTERDAM - Digitaal pesten onder jongeren is aan de orde van de dag. Zij schelden elkaar uit via e-mail en SMS of plaatsen ongevraagd foto's van leeftijdsgenoten op het internet. Daarom begint Stichting Ideƫle Reclame (SIRE) donderdag een campagne om digitaal pesten tegen te gaan.
SIRE wil kinderen, ouders en leerkrachten wijzen op het bestaan van digitaal pesten en de ernst daarvan. Dat gebeurt via posters, tv- en radiospotje en een speciale internetsite, liet de stichting weten.
Ouders weten volgens SIRE vaak niet goed wat hun kinderen uitspoken op internet. Daardoor is er weinig toezicht en gaan jongeren gemakkelijker over de schreef. De stichting roept ouders dan ook op om af en toe mee te kijken met hun kinderen als die bijvoorbeeld chatten. "Zorg ervoor dat uw kind in de digitale wereld geen monster wordt", is de boodschap aan de vaders en moeders.
De internetsite is speciaal voor jongeren die zelf het slachtoffer zijn van digitaal pesten. Zij kunnen onderzoek laten doen naar de vermoedelijke dader. Die ontvangt vervolgens een rapport dat hem confronteert met zijn daden. Daadwerkelijke consequenties voor de pester heeft de internetpagina niet.
Directe aanleiding voor de campagne is een onderzoek van onderzoeksbureau TNS NIPO onder jongeren van 8 tot 15 jaar. Uit donderdag gepubliceerde resultaten blijkt dat 41 procent van hen wel eens is uitgescholden via MSN. Verder heeft een op de twintig wel eens een anonieme bedreiging via het internet ontvangen. Van 7 procent van de jongeren is wel eens ongevraagd een foto op het net gezet.
Ruim een kwart van de jongeren scheldt zelf wel eens iemand uit op internet. En een op de twintig heeft wel eens een foto van iemand op het internet gezet terwijl diegene daar niet van afwist.
Onderzoek van bureau Quirius toonde in januari 2005 ook al aan dat digitaal pesten veel voorkomt. Volgens die onderzoekers was een derde van de jongeren van 10 tot 15 jaar wel eens digitaal gepest.
Stichting De Kinderconsument liet donderdag overigens weten dat de campagne "te vroeg" plaatsvindt. De stichting komt op voor de belangen van jongeren in de mediamaatschappij. SIRE verwijst jongeren met vragen over digitaal pesten door naar hulpinstanties zoals de Kindertelefoon.
De Kinderconsument stelt nog bezig te zijn met het trainen van die instanties in het omgaan met digitaal pesten.
(Bron)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten