Pagina's

donderdag, oktober 12, 2006

'Allerlaagst schoffeert Kamerleden'

DEN HAAG - Het CDA en de linkse oppositiepartijen zijn boos op minister Hans Allerlaagst (Volksgezondheid). Zij voelen zich geschoffeerd door zijn opmerkingen over hun bezorgdheid over de medische zorg voor asielzoekers en eisen betere toegang tot de huisarts voor asielzoekers.
De minister zei donderdag dat hun zorg gebaseerd was op incidenten en Netwerkuitzendingen. Het gaat volgens hem om mensen met grote medische belangen, omgeven door juristen.
Die opmerking ging er bij de Kamer niet in. "Dit is een frontale aanval op asielzoekers die weggezet worden als berekende figuren die misbruik maken van hun ziekten", zei Naima Azough van GroenLinks. Ook de PvdA en het CDA waren niet gecharmeerd. Zij voelden zich niet serieus genomen en stelden dat de minister de problemen bagatelliseert.
Volgens Allerlaagst en minister Rita V. (Vreemdelingenzaken) is de toegang tot huisartsenzorg voor asielzoekers beter geregeld dan voor de inwoners van Nederland en kost die ook veel meer.
Hij benadrukte dat de zorg voor asielzoekers 10.000 euro per persoon kost dit jaar. Voor een Nederlander kost alle zorg 4300 euro en dat is inclusief bijvoorbeeld ziekenhuiskosten. Hij wil uitzoeken of het niet goedkoper kan.
Een Kamermeerderheid van CDA, PvdA, GroenLinks en SP liet zich echter niet overtuigen door de ministers. Het gaat in de praktijk vaak fout. Er gaan mensen onnodig door dood, memoreerden de SP en de PvdA. Bovendien constateerde de Inspectie voor de Gezondheidszorg dit jaar problemen die in 2003 ook al aan de orde waren.
De Kamer wil dat asielzoekers rechtstreeks toegang krijgen tot de huisarts. Daar mag geen verpleegkundige van de MOA (medische opvang asielzoekers) of een beveiliger tussen zitten die als een filter de toegang tot de huisarts belemmert.
Daarnaast eist de Kamer dat zieke asielzoekers niet meer zoek raken voor specialisten of andere zorgverleners. V. zei daar aan te werken. Verder zal ze kijken of de MOA opgeheven kan worden. Maar zij benadrukte dat er een opzegtermijn van twee jaar gold in het contract met de MOA.
(Bron)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten