Pagina's

maandag, november 27, 2006

Veel ziekenhuisopnames door medicijnmissers

DEN HAAG - Als gevolg van verkeerd medicijngebruik moeten 41.000 mensen per jaar in Nederland in een ziekenhuis worden opgenomen. Die opnames kosten 90 miljoen euro.
Dat blijkt uit het eerste onderzoek in Nederland naar medicatieveiligheid. Volgens onderzoekster Patricia van den Bemt is bijna de helft van de ziekenhuisopnames (19.000) te voorkomen. Maar dan moet medicatieveiligheid wel hoger op de politieke agenda komen.
Van der Bemt, ziekenhuisapotheker te Tilburg en verbonden aan de Rijksuniversiteit Utrecht, stelt dat medicijngebruik twee keer zo veel tot ziekenhuisopnames leidt dan deelname aan het verkeer. Zij vindt dat medicatieveiligheid voor de nieuwe minister van Volksgezondheid net zo belangrijk moet zijn als verkeersveiligheid voor de minister van Verkeer en Waterstaat.
Bejaarde patiënten hadden twee keer zo veel kans te worden opgenomen als gevolg onjuiste medicijnen dan jongeren. Vooral voor maagbloedingen, hart- en vaatproblemen, aandoeningen van de ademhalingsorganen en een ontregelde diabetes mellitus moesten ze het ziekenhuis in.
Uit het HARM-onderzoek, dat dinsdag in Den Haag wordt gepresenteerd, valt op te maken dat artsen en apothekers onvoldoende patiëntgegevens met elkaar uitwisselen. Een rapport van de Algemene Rekenkamer maakte recentelijk duidelijk dat één op de drie chronische patiënten de afstemming tussen zorgverleners matig of slecht vindt.
Van der Bemt onderzocht gedurende veertig dagen alle acute opnames in 21 verschillende ziekenhuizen verspreid over heel Nederland, uitgezonderd opnames van psychiatrische patiënten, bevallingen en patiënten die jonger zijn dan achttien jaar. Als de opname mogelijk te maken had met een geneesmiddel, werden gegevens verzameld over de medische voorgeschiedenis en de medicatie van de patiënt.
(Bron)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten