Pagina's

donderdag, december 07, 2006

Veel sociale werkplaatsen zijn onveilig

DEN HAAG - Veel sociale werkplaatsen zijn nog onveilig voor het personeel. Staatssecretaris Henk van Hoof (Sociale Zaken) spreekt van een zorgelijke situatie. De Arbeidsinspectie trok vorig jaar al eens aan de bel, maar dit jaar werd bij 64 van de negentig werkplaatsen nog gewerkt met onveilige machines.
Er werden elf boetes uitgedeeld en zes keer werd het werk stilgelegd. Dat staat in een rapport van de Arbeidsinspectie dat de staatssecretaris donderdag naar de Tweede Kamer heeft gestuurd.
Vorig jaar bleek vooral het toezicht tekort te schieten bij het werken met machines. De situatie was zo ernstig dat werd besloten dit jaar bij de hercontrole alle negentig sociale werkvoorzieningen te bezoeken.
Hoewel meer bedrijven en machines zijn gecontroleerd, daalde het aantal overtredingen van 317 vorig jaar naar 260 dit jaar. Volgens de Arbeidsinspectie is de veiligheid dan ook verbeterd, maar is het nog steeds onvoldoende. Bovendien was het aantal overtredingen bij negen werkplaatsen bijzonder hoog (acht tot twaalf stuks). De inspectie wil geen namen noemen.
De inspecteurs blijven werkplaatsen bezoeken waar onveilige situaties worden geconstateerd tot de machines in orde zijn. Van Hoof wijst op de kwetsbaarheid van het personeel van sociale werkplaatsen. De bedoeling is juist om mensen met een beperking, lichamelijk, verstandelijk of psychisch, een beschermde werkomgeving te bieden.
De bewindsman heeft de brancheorganisatie Cedris en de Vereniging van Nederlandse Gemeenten aangesproken op de situatie. De 64 bedrijven die onveilig zijn, moeten volgens hem snel een inhaalslag maken.
Initiatieven van Cedris om 'het veiligheidsbewustzijn' te vergroten noemt de staatssecretaris positief. Er komt ook een brochure waarin de Arbeidsinspectie de belangrijkste risico's en regels op een rij zet.
Bestuurster Janke Smit van de Abvakabo FNV noemt de maatregelen volstrekt onvoldoende. "Wij zijn blij dat het toezicht is verbeterd, maar te veel bedrijven doen het slecht en bezorgen de hele branche een slecht imago", stelt de vakbondsbestuurster.
Het liefste wil zij dat onveilige werkplaatsen worden gesloten en voor hen de geldkraan wordt dichtgedraaid, totdat ze aan de regels voldoen.
Volgens Smit moeten werkplaatsen die onveilig zijn ook bekend worden gemaakt. "Desnoods maken we een top 5 van de goede en een top 5 van de slechte." Maar een woordvoerster van de Arbeidsinspectie stelt dat een sanctie met "naming en shaming" niet mogelijk is.
(Bron)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten