Pagina's

donderdag, januari 18, 2007

Nationaal Crisiscentrum: blijf binnen

DE BILT - Nederland is in de ban van de aangekondigde zuidwesterstorm. Het Nationaal Crisiscentrum van het ministerie van Binnenlandse Zaken adviseert mensen zeer dringend donderdag niet naar buiten te gaan. "Blijf binnen. Ook wanneer u niet op de plek van bestemming bent", aldus het ministerie.
Het is voor het eerst dat het NCC een dergelijke waarschuwing afgeeft. Het centrum vreest vooral rondvliegende objecten, waardoor mensen geraakt kunnen worden.
Het crisiscentrum verwacht dat de storm nog zeker tot 21.00 uur aanhoudt. Het KNMI voorspelt tot middernacht nog windkracht 9 en 10, aan de kust én in het binnenland.
Windstoten van 110 tot 130 kilometer per uur teisteren donderdag het hele land. De zware storm veroorzaakte rond het middaguur veel ongelukken en forse problemen, vooral in westelijk Nederland.

Het containerschip Claudel is donderdag kort na het middaguur uit de trossen gewaaid in de Rotterdamse haven. Daardoor ramde het een steiger van de Maasvlakte Olie Terminal (MOT). Een zeer grote hoeveelheid (1600 kubieke meter) ruwe olie uit MOT-leidingen is als gevolg daarvan de haven ingestroomd. De toevoer van olie is afgesloten. Er is een poging ondernomen om een rubberen band om de olievlek te leggen, maar dit is volgens de havenmeester niet gelukt. De olievlek wordt door de wind in een hoek van het havenbekken gedreven. Daardoor bestaat de kans dat de olievlek zich bij draaiende wind en getijdenbewegingen verplaatst of verspreidt. Door de hoge golven is het nog niet mogelijk een begin met de opruiming te maken. De verwachting is dat pas na 21.00 uur donderdagavond de wind langzaam gaat liggen.

De zwaarste windstoot tot nu toe trof Schiphol: 130 kilometer per uur. Volgens een woordvoerder van het KNMI is dat heel erg hard. "Dit soort snelheden komen niet vaak voor", stelt de zegsman. Het KNMI denkt dat de storm nog een beetje aan zou kunnen zwellen. In elk geval blijft het nog enkele uren onstuimig weer.

Rijkswaterstaat heeft het verkeeralarm afgekondigd. Weggebruikers krijgen via allerlei informatiekanalen het advies om in verband met de zware storm thuis te blijven en alleen in noodgevallen de weg op te gaan. Het is de eerste keer dat Rijkswaterstaat gebruik maakt van het verkeeralarm.

De storm van donderdag Nederland is volgens het KNMI de zwaarste storm sinds jaren. Het was op 27 oktober 2002 voor het laatst dat een storm van dit formaat woedde. Het is niet de ergste storm van de afgelopen twintig jaar, dat was op 25 januari 1990. Die storm, die tijdens de avondspits zijn hoogtepunt bereikte, kostte volgens het KNMI aan zeventien mensen het leven. De sterkte van de storm liep toen op tot windkracht 11. Dit keer kampen we met een storm die op enkele plaatsen in Nederland op kan lopen tot windkracht 10.
(Bron)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten