Pagina's

vrijdag, januari 26, 2007

'Schaf ontslagvergoeding af'

AMSTERDAM - Werknemers die hun baan verliezen moeten geen aanspraak meer kunnen maken op een ontslagvergoeding, de zogenaamde gouden handdruk. Dat adviseert de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid (WRR) aan het kabinet.
Werknemers zouden in plaats van een financiële vergoeding leerrechten moeten krijgen wanneer ze worden ontslagen.
Door ontslagen werknemers leerrechten te geven die ze tijdens de loopbaan moeten gebruiken, zijn ze volgens de raad beter in staat een nieuwe baan te vinden. Een opzegtermijn kan eventueel worden gebruikt voor re-integratie of voor scholing, staat in het rapport dat dinsdag wordt gepresenteerd.
Werkgevers en werknemers moeten in cao's afspraken maken over het beëindigen van een dienstverband. Een ontslagaanvraag bij het Centrum voor Werk en Inkomen en goedkeuring van de kantonrechter zijn dan niet meer nodig. Nu moet één van die instanties het ontslag toetsen.
De ontslagroute van de WRR maakt het ook niet onmiddellijk goedkoper voor werkgevers om van werknemers af te komen. Maar als bazen investeren in bijvoorbeeld scholing van hun personeel, zodat ze makkelijk nieuw werk vinden, betaalt zich dat wel uit in een kortere opzegtermijn bij ontslag. Iemands arbeidsverleden bepaalt de duur van deze opzegtermijn voor werkgevers.
Volgens de raad moeten nu vooral de kansen op werk worden vergroot, omdat door de vergrijzing het tekort aan personeel toeneemt. Mensen moeten meer en langer aan de slag om de kosten van de ouder wordende bevolking op te vangen. Daarbij vraagt de WRR specifiek aandacht voor drie zwakkere groepen op de arbeidsmarkt:
ouderen, allochtonen en vrouwen.
Zo zijn werkgevers nu weinig geneigd om ouderen in dienst te nemen en te houden, omdat ze als dure werknemers worden gezien. Op de korte termijn kan volgens de WRR een fiscale tegemoetkoming de huidige generatie ouderen helpen. Daarmee zouden ze zonder inkomensverlies vier dagen kunnen gaan werken of vijf dagen tegen een lager loon.
Op de lange termijn is het investeren in het opleidingsniveau van werknemers in elke levensfase van belang. Voor bijvoorbeeld zorgende werknemers, vooral vrouwen, zijn ruimere zorgverlofregelingen en kinderopvang als basisvoorziening nodig.
Verder wijst de raad op het gemiddeld lagere opleidingsniveau van allochtonen en pleit voor onder meer "een streng antidiscriminatiebeleid".
(Bron)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten