Pagina's

zaterdag, maart 17, 2007

Provincies: rampenbestrijding ver onder de maat

DEN HAAG - Politie, brandweer en ambulancediensten zijn nog altijd onvoldoende voorbereid op een grote ramp. De rampenbestrijding voldoet op veel punten niet aan de normen van het ministerie van Binnenlandse Zaken.
Dat stelde NRC Handelsblad zaterdag op basis van rapporten die de provincies eind vorig jaar aan het departement hebben gestuurd.
Volgens het dagblad, dat over de stukken beschikt, staat daarin dat veel regio's een risico lopen van de hoogste schaal, zoals een grote dijkdoorbraak of een vliegtuig dat op een woonwijk neerstort. De meerderheid van de regio's blijkt echter alleen de laagste 'maatramp' aan te kunnen, zoals een groot verkeersongeval.
Ook volgens de Inspectie Openbare Orde en Veiligheid (IOOV), die de 25 veiligheidsregio's in ons land onderzoekt, constateert volgens de krant dat het in de meeste regio's ontbreekt aan coördinatie. Ook kampen vooral de brandweer en ambulancediensten met een tekort aan personeel en materieel.
Regio's met een relatief hoog risico op rampen, zoals Zeeland (kerncentrale), Kennemerland (Schiphol) en Haaglanden (regeringscentrum), zijn daarom niet in staat grote calamiteiten effectief te bestrijden. Amsterdam en Rotterdam staan er iets beter voor.
De IOOV stelde vorige maand nog in een rapport dat de gemeentelijke brandweerkorpsen onder de maat presteren. Veel korpsen kunnen taken als het controleren van gebruikersvergunningen niet goed uitvoeren, omdat ze daarvoor te weinig personeel hebben.
Meer dan de helft van de gemeenten weet bovendien niet of hun brandweerkorps wel goed presteert en bijvoorbeeld snel genoeg bij incidenten aankomt.
In de afgelopen jaren bleek al vaker dat de rampenbestrijding in Nederland niet op orde is. De Raad van State buigt zich ondertussen over het wetsvoorstel veiligheidsregio's. Daarmee hoopt het kabinet de bestuurlijke en operationele 'slagkracht' van alle betrokken organisaties bij de bestrijding van rampen te verbeteren.
Minister Guusje ter Horst (Binnenlandse Zaken) zei zaterdag op Radio 1 dat ze maandag de commissarissen van de koningin zal opdragen ervoor te zorgen dat alle gemeenten over goede rampenplannen beschikken. Daarnaast moeten er duidelijke kwaliteitseisen zijn waaraan de rampenbestrijding moet voldoen.
Ter Horst beschreef de huidige situatie als een "zes min" terwijl dat volgens haar zeker een zeven zou moeten zijn.
(Bron)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten