Pagina's

woensdag, april 25, 2007

Droge landbouwgebieden krijgen extra water

DEN BOSCH - Boeren en sportverenigingen in Noord-Brabant mogen vanaf vrijdag hun grasland beregenen met grondwater. Door de extreme droogte verleent de provincie daarvoor een vrijstelling, meldde een woordvoerster woensdag. Normaal gesproken geldt tot 1 juni een beregeningsverbod.
Het is voor het eerst sinds 1996 dat deze vrijstelling weer uit de kast komt. Volgens de woordvoerster zitten boeren te springen om deze versoepeling. De provincie vraagt boeren, verenigingen maar ook particulieren desondanks om spaarzaam met water om te gaan.
Door de droogte onttrekt het waterschap Rijn en Ijssel extra water aan het Twentekanaal om uitgedroogde landbouwgebieden in Oost Gelderland en een deel van de Veluwe te bevochtigen. Vanaf dinsdag wordt per dag 24 miljoen liter water uit het Twentekanaal gehaald, 300 liter per seconde.
De extra watertoevoer voor de boeren begint volgens een woordvoerder van het waterschap ruim een maand vroeger dan normaal in een droge zomer. Het water uit het Twentekanaal wordt overgeheveld naar de Schipbeek die zich in meerdere sloten vertakt die door de landbouwgebieden stromen. Zo kunnen de boeren water uit die sloten halen.
Een beregeningsverbod is volgens het waterschap nog niet aan de orde. Pas als er over drie weken nog geen druppel regen is gevallen kan een dergelijke maatregel worden ingesteld, aldus het waterschap. Het pompgemaal aan het Twentekanaal blijft draaien totdat er weer regen is gevallen.
De aanhoudende droogte gaat het wild op de Veluwe parten spelen. De Vereniging tot Behoud van het Veluws Hert verwacht dat de brandweer binnen enkele dagen te hulp zal moeten komen om drinkpoelen in de bossen te vullen met water. Dat is voor zover bekend nog nooit eerder zo vroeg in het jaar gebeurd.
Volgens bestuurslid Jan Paulides is er nog geen sprake van een noodsituatie. Maar het wild moet soms ver lopen om de paar diepere poelen te vinden die nog wel wat water hebben.
Zeker nu de dieren in het voorjaar jongen hebben, gaat de conditie door droogte en vermoeidheid achteruit. Tijdens de warme zomers van 2003 en 2006 heeft de brandweer ook poelen op de Veluwe bijgevuld.
Herten voorzien in een groot deel van hun vochtbehoefte door jonge, frisse blaadjes te eten en dauwdruppels te drinken. Maar door de droogte bevatten de bladeren weinig vocht. Daarom gaat het wild op zoek naar natuurlijke of aangelegde drinkpoelen, die echter ook grotendeels leeg staan.
Volgens Paulides is het niet nodig om alle ongeveer tweehonderd poelen op de Veluwe bij te vullen. Als de brandweer een of twee op de tien drinkplaatsen van water voorziet is dat voldoende.
De herten gebruiken de waterplaatsen overigens ook om te 'zoelen': rollen in de modder, zodat later met de opgedroogde laag modder luizen en teken weggeschuurd kunnen worden uit de vacht.
(Bron)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten