Pagina's

woensdag, juni 06, 2007

Duizenden huishoudens benutten inkomenssteun niet

DEN HAAG - Duizenden huishoudens laten jaarlijks honderden en soms wel duizenden euro's liggen, omdat ze geen gebruikmaken van hun recht op inkomensondersteuning zodra ze onder het sociaal minimum zakken.
Het gaat onder meer om de huur en de schoolkosten van kinderen. Dat blijkt uit het dinsdag gepubliceerd onderzoek 'Geld op de plank' van het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP).
Het onderzoek is weliswaar gebaseerd op cijfers uit 2003, maar volgens mede-auteur Stella Hoff is het probleem van 'niet-gebruik' nu niet veel minder. Dat komt volgens haar doordat burgers nog altijd zelf het initiatief moeten nemen.
Daarnaast zijn mensen vaak niet goed op de hoogte en vinden zij de procedures ingewikkeld. Soms is dat zo erg, dat men het te ontvangen bedrag de rompslomp niet waard vindt.
Zo kwamen in 2003 circa 170.000 mensen in aanmerking voor aanvullende bijstand, omdat ze onder het sociaal minimum zaten. Ruim tweederde maakte geen gebruik van dit recht en liep dat jaar gemiddeld bijna 2500 euro mis.
Steeds meer 65-plussers hebben bijvoorbeeld een onvolledige AOW en komen zo onder het bijstandsniveau terecht. Van de 54.000 gepensioneerden die in 2003 recht hadden op aanvullende bijstand, bleek echter zeventig procent die niet te ontvangen.
Ook deed in dat jaar ruim de helft van de 84.000 huishoudens die in aanmerking kwamen voor de zogeheten langdurigheidstoeslag, daarop geen beroep. Zij lieten daardoor 318 tot 454 euro liggen.
De langdurigheidstoeslag kunnen gemeenten verstrekken aan mensen die een aantal jaren leven van een minimuminkomen en geen perspectief hebben op een betaalde baan.
Lokale overheden kunnen huishoudens op het sociaal minimum ook kwijtschelding verlenen voor bepaalde gemeentelijke heffingen. Deze mogelijkheid liet echter 45 procent van de ruim 500.000 gerechtigden lopen.
Het recht op huursubsidie, inmiddels huurtoeslag, werd in 2003 door 27 procent van de bijna 900.000 huishoudens die ervoor in aanmerking kwamen, onbenut gelaten. Hier ging het om misgelopen steun van gemiddeld 113 euro per maand.
In dat jaar gebruikte ook 37 procent van de ruim 300.000 ouders de mogelijkheid niet om subsidie te ontvangen voor het lesgeld en schoolkosten van de kinderen. Dat scheelde hen in 2003 gemiddeld 780 euro.
(Bron)

Maar ja, als je dan kwijtschelding aanvraagt voor de gemeentelijke belastingen, krijg je maanden later ineens een aanmaning. Waarop je belt, te horen krijgt dat er geen kwijtscheldingsverzoek is binnengekomen, en je opnieuw die aanvraag indient.
Op de een of andere manier duurt dat allemaal een tijdje.
Je hoort niets meer, en - jaha, dóm - je denkt dat het wel goed zal zijn.
Waarop je ineens een brief van een deurwaarder krijgt. Terwijl je net een baan hebt gevonden. En sja, nu zit je net boven bijstandsniveau, dus geen recht op kwijtschelding, pech. Ook al zat je de eerste driekwart van het jaar onder bijstandsniveau en zou je die kwijtschelding volgens de regels wel moeten krijgen.

Ik vraag me ook af waarom die langdurigheidstoeslag bijvoorbeeld niet automatisch uitbetaald wordt, de gemeentes weten precies wie daarvoor in aanmerking komen.
Zit dat geld ergens in een potje te wachten of er iets mee gebeurt?

3 opmerkingen:

Unknown zei

Hier gebeurt dat automatisch. De gemeente checkt zelf als je minsens 1 keer kwijtschelding hebt gehad, en dan krijg je het jaar erop een brief : je Chiepje, ga zo door er is niks veranderd, we schelden je kwijt.
De langdurigheidstoeslag gaat ook vanzelf als je in de Steun zit en krijg je als je er 5 jaar of langer in zit, dus je moet nooit gaan werken, al is het maar 1 maand. Of erfenis krijgen.

Unknown zei

PS. Hier=Eindhoven

Hippo zei

Wat goed geregeld!

Een reactie posten