Pagina's

dinsdag, juli 10, 2007

Arts op non-actief na fouten spataderingreep

ROTTERDAM - Na tweemaal een 120 centimeter lange metalen draad in het lichaam van een patiënt te hebben achtergelaten, is een vaatchirurg van de Rotterdamse polikliniek De Blaak op non-actief gezet.
Het Openbaar Ministerie (OM) doet onderzoek naar de incidenten waarbij na een laserbehandeling tegen spataderen levensgevaarlijke situaties ontstonden.
Paul Snelders, locatiemanager van de polikliniek die gespecialiseerd is in de behandeling van spataderen, bevestigde dinsdag een bericht hierover in het AD.
Twee patiënten moesten na een laserbehandeling door de arts met spoed worden geopereerd aan hun hart. Bij beiden was na de spataderbehandeling een dunne metalen draad in een ader achtergebleven, door het lichaam gaan zwerven en uiteindelijk in het hart beland.
De Blaak heeft naar aanleiding van het tweede incident een externe deskundige ingehuurd voor een onderzoek naar de gang van zaken. "De betreffende arts is op non-actief gesteld en daarmee is de kans op herhaling uitgesloten", aldus Snelders. "Het gaat hier om een menselijke fout."
Bij de laserbehandeling wordt met behulp van een 120 centimeter lange 'geleidedraad' een katheter in de te behandelen ader geschoven. Vervolgens wordt de metalen draad vervangen door een draad van glasvezel. Met korte laserimpulsen door het glasvezel wordt de ader dichtgeschroeid. De betreffende arts vergat de geleidedraad te verwijderen voordat hij de glasvezeldraad inbracht.
(Bron)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten