Pagina's

maandag, juli 09, 2007

Meerdere waterhozen boven Nederland

TEXEL - Boven het IJsselmeer, de Waddenzee en de Zeeuwse wateren zijn maandag meerdere waterhozen gesignaleerd. Het verschijnsel komt enkele tientallen keren per jaar voor, vooral in de tweede helft van de zomer en het najaar, aldus het KNMI.
Waterhozen zijn trechtervormige slurven die worden veroorzaakt door snel draaiende luchtbewegingen. Als zo'n slurf het wateroppervlak raakt en water opzuigt, wordt dat een waterhoos genoemd. Een waterhoos is te vergelijken met een windhoos, alleen ontstaat die boven land. Waterhozen ontstaan vooral wanneer het relatief warme zeewater de vorming van harde buien bevordert. Als er niet veel stroming is, blijven de buien hangen, waaruit waterhozen zich kunnen vormen. Als er veel wind is, komen waterhozen dan ook bijna niet voor.
Een waterhoos verliest meestal zijn kracht zodra die boven land komt. Alleen in zeldzame gevallen behoudt de waterhoos voldoende sterkte om langs de kust schade te veroorzaken. Het KNMI geeft vooraf geen speciale waarschuwingen voor wind- of waterhozen, omdat ze niet te voorspellen zijn en alleen zeer plaatselijk voorkomen.
Op 17 augustus 1953 zijn boven het IJsselmeer in anderhalf uur tijd achttien waterhozen waargenomen.
(Bron)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten