Pagina's

woensdag, juli 11, 2007

Slaapmiddelen nog slechts beperkt vergoed

DEN HAAG - Slaap- en kalmeringsmiddelen worden per 1 januari 2009 nog maar beperkt vergoed. Minister Ab Klink (Volksgezondheid) wil deze middelen alleen nog maar in het basispakket voor bepaalde aandoeningen. Zo wil hij het chronische gebruik van deze benzodiazepinen terugdringen.
Klink neemt daarmee een advies van het College voor Zorgverzekeringen over (CVZ), heeft hij woensdag aan de Tweede Kamer geschreven.
Het advies om rollators en krukken te schrappen uit het basispakket van de zorgverzekering legt de minister naast zich neer. Hij vindt dat daar nu geen aanleiding voor is.
Het schrappen van de rollators had ook maar 10 miljoen euro opgeleverd, de beperking van de slaap- en kalmeringsmiddelen scheelt ruim 100 miljoen.
Volgens het CVZ gaat het om de meest voorgeschreven geneesmiddelen in Nederland, terwijl ze volgens de richtlijnen alleen bestemd zijn voor kort gebruik.
De middelen tegen erectiestoornissen die nu nog in het basispakket zitten, worden straks ook niet langer meer vergoed.
Klink deelt de overweging van het CVZ dat andere medicijnen tegen dit ongemak ook niet in het pakket zitten. Over vergoeding van bekkenfysiotherapie tegen incontinentie, denkt de minister nog na.
Verder maakte Klink woensdag bekend dat de geneeskundige geestelijke gezondheidszorg (ggz) volgend jaar in het basispakket van de zorgverzekering komt.
Tot nu toe werd dit betaald uit de volksverzekering AWBZ. Acht zittingen bij een psycholoog worden vergoed, met een eigen bijdrage van 10 euro per zitting.
Voor zwaardere psychologische hulp zoals een therapie bij een ggz-instelling, geldt hetzelfde regime als onder de AWBZ.
Hier bestaat dan geen beperking op het aantal zittingen en een eigen bijdrage van ruim 15 euro per consult.
De zorg voor patiƫnten die langer dan een jaar in een ggz-instelling zitten, blijft wel via de AWBZ vergoed. Deze zorg sluit goed aan bij de AWBZ, die is bedoeld voor langdurige, continue zorg.
De overheveling van de ggz van de AWBZ naar de zorgverzekering zat er al twee jaar aan te komen maar de zorgverzekeraars zaten er tegenaan te hikken, omdat de invoering van het nieuwe zorgstelsel hen ook al veel hoofdbrekens bezorgde.
(Bron)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten