Nederland onvoldoende voorbereid op rampen
Nederland is nauwelijks voorbereid op grote rampen. Ambtenaren van verschillende ministeries hebben laten blijken dat Nederland kampt met groot achterstallig onderhoud als het gaat om eventuele aanslagen, epidemieën, overstromingen en het uitvallen van computer gestuurde systemen.
Dat blijkt uit dossiers over de nationale veiligheid die de NOS in handen heeft gekregen. De NOS kreeg de rapporten in handen door een beroep te doen op de Wet Openbaarheid Bestuur.
Volgens de verschillende bronnen loopt Nederland op de lange termijn het risico om te overstromen, is er een competentiestrijd op het terrein van terreurbestrijding en wordt er nauwelijks iets gedaan om digitale verlamming te voorkomen.
Eén van de grootste problemen is het achterstallig onderhoud van de dijken, dat blijkt uit onderzoek van de Wageningse hoogleraar klimaatverandering Vellinga. Volgens Vellinga is de Afsluitdijk een meter te laag en voldoen ook tientallen andere dijken in Nederland niet aan de wettelijke voorschriften.
Volgens zijn berekeningen gaat het Nederland zo’n twintig miljard euro kosten om het achterstallig onderhoud te verhelpen en de dijken klaar te maken voor de klimaatveranderingen. Dit zal zo’n tweehonderd euro per gezin per jaar gaan kosten.
Momenteel trekt het kabinet slechts honderd miljoen euro per jaar uit voor het onderhouden van de dijken.
(Bron)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten