Pagina's

zaterdag, september 22, 2007

'Kenianen uitgebuit voor Nederlandse rozen'

AMSTERDAM - Nederlandse rozenkwekers maken zich in Kenia schuldig aan 'moderne slavernij'. De Kenianen werken onder erbarmelijke omstandigheden voor één tot twee euro per dag, bericht RTL Nieuws vrijdagavond.
Een Keniase mensenrechtenorganisatie luidt de noodklok over de situatie bij Lake Naivasha, ofwel de 'rozentuin van de wereld'. Jaarlijks worden meer dan een miljard rozen gekweekt en voornamelijk naar Europa getransporteerd.
Ook veel Nederlandse bedrijven zijn er actief. Kassen met rozen beslaan een oppervlakte van driehonderd voetbalvelden.
"Het is gelegaliseerde slavernij", zegt de burgemeester van Naivasha Thomas Gitau. Door de bevolkingsgroei is het steeds moeilijker om een baan te vinden, waardoor Kenianen gedwongen zijn de rozen te plukken, zegt Gitau.
Het zou gaan om tienduizenden arbeiders die worden uitgebuit. "Koop die bloemen niet, wij zijn hier gevangenen", zegt een van de arbeiders.
Hij wijst erop dat ze gescheurde kleding moeten dragen, waardoor ze in contact komen met chemicaliën. [Zou dat veel uitmaken? Met ongescheurde kleding is het nog steeds link, lijkt me...]
Landbouworganisatie LTO Nederland laat weten de problemen niet te herkennen. Het wijst op de eigen verantwoordelijkheid van ondernemers.
FNV Bondgenoten laat weten per 1 januari een keurmerk voor bloemen in te voeren. Daarbij wordt gekeken naar arbeidsomstandigheden en effecten op het milieu.
Zodra een bedrijf het keurmerk aanvraagt, gaan onafhankelijke controleurs er op bezoek. Samen met vertegenwoordigers van vakbonden en non-gouvernementele organisaties ter plaatse onderzoeken zij of het bedrijf zich aan de cao houdt en het personeel onder goede arbeidsomstandigheden laat werken.
Ook wordt nagegaan of bestrijdingsmiddelen veilig, dus bijvoorbeeld niet in de buurt van toiletten of de kantine, zijn opgeslagen en het personeel die middelen op een veilige manier gebruikt.
(Bron)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten