Pagina's

dinsdag, september 11, 2007

Raadsels rond lezen ontrafeld

Kunnen lezen is voor de meeste volwassenen vanzelfsprekend. Wetenschappers verbazen zich echter al jaren over de bewegingen die onze ogen maken als ze informatie opnemen van het beeldscherm of papier. Nu zijn ze er eindelijk achter hoe het werkt.
Als we lezen komen er twee beelden binnen bij de hersenen. Een van het linker en een van het rechter oog. Aanvankelijk bestond het vermoeden dat het brein één van die beelden onderdrukt en het andere beeld verwerkt. Dat blijkt niet zo te zijn. Beide beelden worden gebruikt en onze ogen focussen zich de helft van de tijd op verschillende letters.
Terwijl je dit leest, kijkt het ene oog bijvoorbeeld naar deze 'a', en is je andere oog alweer twee tekens verder. Iets anders dat opvalt, is dat onze ogen niet in een vloeiende beweging langs een zin gaan. Lezers focussen zich steeds op een woord en 'springen' dan naar het volgende.
Deze kennis is van groot belang om dyslexie beter te begrijpen en te behandelen. Ook kunnen er betere methodes worden ontwikkeld om kinderen te leren lezen, nu duidelijker is hoe onze ogen en hersenen handelen tijdens het bestuderen van een boek of krant.
(Bron)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten