Pagina's

maandag, november 12, 2007

Minister onderzoekt hardere aanpak overlastjeugd

AMSTERDAM - Minister Ernst Hirsch Ballin (Justitie) staat positief tegenover het voorstel van Amsterdam om overlastveroorzakers jonger en harder aan te pakken.
Dat bleek maandag na een werkbezoek van de bewindsman aan stadsdeel Slotervaart, waar groepjes jongeren veel overlast veroorzaken.
Volgens Hirsch Ballin is de kans op herhaling bij jongeren in Amsterdam veel te hoog. Hij wil daarom kijken naar de mogelijkheid om overlastveroorzakers voor een langere periode uit de roulatie te halen, door ze bijvoorbeeld naast hun straf voor het gepleegde criminele delict verplicht onderwijs te laten volgen.
De minister wil verder onderzoeken of jongeren onder de twaalf jaar, bij wie zichtbaar is dat ze het foute pad opgaan, eerder kunnen worden aangepakt.
Hirsch Ballin vindt de zogeheten ketenaanpak, waarbij diverse instellingen op het gebied van justitie, politie en zorg samenwerken, al een goed begin. "Maar er zijn ook nieuwe bevoegdheden nodig om dit te kunnen realiseren", zei hij.
Volgens burgemeester Job Cohen van Amsterdam moet het mogelijk zijn om jongeren zodra ze crimineel gedrag vertonen, stevig aan te pakken. "Dus niet eerst een lichte straf zoals een maatregel of een boete opleggen, maar een straf in combinatie met zorg. De vrijblijvendheid moet eraf."
De burgemeester wil bovendien een zogeheten 'doorzetmacht' waarbij hij gezinnen en individuen kan aanpakken als ze niet willen meewerken.
Daarbij kan hij volgens stadsdeelvoorzitter Ahmed Marcouch bijvoorbeeld een gezin uit huis plaatsen als ze niet bereid zijn iets aan de overlast te doen. De Amsterdamse politici hebben goede hoop dat Hirsch Ballin hierin meegaat.
Tijdens het werkbezoek namen de bewindslieden een kijkje bij onder meer de straatcoaches, de ketenunit en spraken ze met de politie.
De huisbezoeken aan ouders van overlastveroorzakers, die voortvloeien uit het project met de straatcoaches, verlopen over het algemeen goed, aldus de burgemeester. Toch blijkt dat nog twintig van de honderd bezochte gezinnen niet mee wil werken.
(Bron)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten