Pagina's

donderdag, januari 17, 2008

Gedragscode voor liefdesrelaties op de werkvloer

AMSTERDAM - Steeds meer bedrijven gaan ertoe over een gedragscode in te stellen voor liefdesrelaties op de werkvloer.
Inmiddels hanteert een vijfde van de Nederlandse bedrijven zo'n code om relaties op het werk in goede banen te leiden. Dit zegt Muel Kaptein van KPMG Integriteit, dat bedrijven adviseert bij het opstellen van gedragscodes.
"Regelgeving omtrent liefde op de werkvloer is echt iets van deze tijd", aldus Kaptein donderdag in de GPD-bladen. Zeven jaar geleden was er volgens hem nog geen enkel bedrijf met regels voor liefdesrelaties op het werk.
Nu is dat dus al zo'n 20 procent. Een gedragscode moet voorkomen dat een liefdesrelatie negatieve gevolgen krijgt voor de werkgever. Werknemers moeten een relatie met een collega daarom snel melden, zodat eventueel passende maatregelen getroffen kunnen worden. "Dat kan bijvoorbeeld betekenen dat een van de twee wordt overgeplaatst naar een andere afdeling.
Bovendien staat de werkgever met zo'n code sterker als de relatie de werksfeer zodanig heeft verpest dat de rechter eraan te pas moet komen", zegt Kaptein.
Volgens Kaptein is de gedragscode in de Verenigde Staten al bij zeker een kwart van de grotere ondernemingen in gebruik.
Werknemers daar moeten in hun contract beloven een relatie te melden en dat de werkgever niet aansprakelijk is als de relatie op de klippen loopt. Ook wordt vastgelegd dat een relatie geen negatieve invloed mag hebben op het werk.
Volgens recent onderzoek heeft bijna de helft van de Nederlandse werknemers wel eens een relatie op het werk gehad. In de Verenigde Staten ligt dat zelfs op 70 procent. Tien procent ontmoet op die manier zijn levenspartner. In de resterende gevallen gaat het om kortstondige relaties.
Kaptein erkent dat de situatie gecompliceerder is als het een geheime relatie betreft tussen collega's die thuis een partner hebben of tussen een leidinggevende en een ondergeschikte. Regels zijn makkelijker te maken dan uit te voeren, aldus Kaptein.
In de VS worden bijvoorbeeld personeelsuitjes aan banden gelegd. Maar hij gelooft niet dat het in Nederland die kant op gaat.
(Bron)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten