Pagina's

zondag, januari 13, 2008

Korpschef verbijsterd na vrijlating verdachte

ROERMOND - Korpschef Bryan Rookhuijzen van de politie Limburg-Noord is verbijsterd dat de rechter-commissaris vrijdagmiddag een 31-jarige man heeft vrijgelaten, die donderdagavond met een mes vijf agenten probeerde te steken. Dat liet hij zaterdag weten.
De man meldde zich donderdagavond bij het politiebureau in Roermond met relatieproblemen. Plots trok hij daarbij een mes en bedreigde daarmee uiteindelijk vijf agenten.
Op het moment dat een van de agenten zijn pistool wilde pakken, kon de man worden overmeesterd.
Rookhuijzen vergelijkt het incident met de schietpartij in oktober in een politiebureau in het Amsterdamse stadsdeel Slotervaart.
Daarbij schoot een agente de 22-jarige Marokkaan Bilal B. dood nadat die een agente had neergestoken. Dat leidde tot ernstige rellen. Rookhuijzen noemt de beslissing tot vrijlating daarom "volstrekt onbegrijpelijk".
De rechter commissaris oordeelde vrijdag dat in verzekering stelling van de verdachte "onrechtmatig" was. Ook het Openbaar Ministerie (OM) in Roermond noemt die beslissing "onbegrijpelijk".
Persofficier van justitie Gerard Sta liet zaterdag weten tegen de beslissing van de rechter-commissaris in beroep te gaan.
Burgemeester Henk van Beers van Roermond sloot zich zondag hierbij aan. Hij noemt de vrijlating "onacceptabel".
Rookhuijzen wijst op de maatschappelijke discussies over het zwaarder bestraffen van geweld tegen hulpverleners.
"In plaats van een steun in de rug te krijgen, zoals vanuit de samenleving, instanties en kabinet wordt bepleit, gebeurt het tegenovergestelde. De bedreiger staat binnen 24 uur weer buiten."
Volgens Rookhuijzen had het incident net zo uit de hand kunnen lopen als onlangs in Amsterdam. Het verschil is dat in Roermond vrijdag het schot net niet is gelost, aldus Rookhuijzen.
Voorzitter Gerrit van de Kamp van de politievakbond ACP deelt de verbijstering van de korpschef. Hij vraagt zich af waarom de man is vrijgelaten, zonder dat een medisch deskundige heeft beoordeeld of hij misschien gedwongen opgenomen moest worden.
(Bron)

Er kwam een hele foute gedachte bij me op toen ik dit verhaal hoorde: 'Weten ze ook eens hoe het voelt". Maar ja, de politie is justitie niet.
Overigens hoorde ik ook dat de betreffende man nu spoorloos zou zijn. Goh.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten