Pagina's

zaterdag, februari 02, 2008

'Compensatie CO2-uitstoot blijkt nep'

RIJSWIJK - Nederlandse bedrijven die vliegreizen 'klimaatneutraal' maken, dat wil zeggen compenseren voor de uitstoot van het broeikasgas CO2, misleiden hun klanten over de manier waarop het compensatiegeld wordt geïnvesteerd.
Zo blijkt een speciaal aangeplant 'klimaatbos' in Limburg al jaren te bestaan en worden ontwikkelingsprojecten achteraf geclaimd als klimaatproject. Dat blijkt uit eigen onderzoek van de Volkskrant die daarover zaterdag bericht.
Het aantal klanten voor klimaatcompensatie groeit sterk. Bij de twee onderzochte bedrijven, Trees for Travel en de KlimaatNeutraal Groep, werden vorig jaar ruim 110.000 vlieguren klimaatneutraal gemaakt. Ook bedrijven gebruiken het systeem om hun productie te 'vergroenen'.
Klimaatneutraal ondernemen wint hoe dan ook aan populariteit. TNT Post biedt sinds kort zakelijke klanten aan om de CO2-uitstoot van hun zending af te kopen bij de postbesteller via een investering in groene stroom, namelijk een windmolenpark in India.
De twee bedrijven, aldus de Volkskrant, doen echter valse claims om hun portefeuille er beter te laten uitzien. Zo introduceerde Trees for Travel begin 2007 het Broekheiderbos in Roggel in Noord-Limburg om extra CO2 vast te leggen.
In werkelijkheid is het bos sinds 1998 bestemd voor de aanplant van Robiniabomen voor de productie van Nederlands hardhout.
Sjaak de Ligt van Trees for Travel steekt de hand in eigen boezem. "Het bos hebben we als voorbeeld op de site gebruikt om te laten zien hoe een klimaatbos eruit zou kunnen zien. Het was geen klimaatbos. En we hebben geen overeenkomst gesloten. We geven dat nu explicieter aan."
Maar het is volgens hem het enige project waarover klanten niet correct zijn geïnformeerd. "Het gaat om minder dan 1 procent van de projecten die we hebben. De rest deugt."
Woordvoerder Slieker van de Klimaat Neutraal Groep is geschrokken van het Volkskrant-onderzoek. "We nemen dit heel serieus en laten de zaak onderzoeken. Maar het gaat wel om minder dan 1 procent van onze totale portfolio. Wij willen de mensen absoluut niet voor de gek houden met onze projecten."
Directeur Chris Bruijnes van Milieu Centraal noemt het 'volksverlakkerij' als bedrijven zoals Trees for Travel niet doen wat ze beloven, namelijk CO2-uitstoot compenseren door ook echt bomen te planten. "Maar ze worden ook wel een beetje de dupe van hun eigen succes. Het aanbod van projecten is kleiner dan de vraag."
Dat geldt bijvoorbeeld ook voor het Wereld Natuur Fonds (WNF). Het WNF doet evenzeer aan klimaatcompensatie en hanteert daarvoor een Gold Standard. Er zijn momenteel maar vier van zulke gecertificeerde projecten.
"We hanteren strenge maatstaven en hebben dus minder projecten. Maar er zitten er zeventig in de pijplijn die dit en volgend jaar rond zijn en die de mogelijkheid bieden om aan de vraag tegemoet te komen", stelt Donald Pols, hoofd klimaat van het WNF. "Het gaat om projecten in ontwikkelingslanden, op het gebied van wind- en zonne-energie, zoals panelen op schooldaken, en energiebesparingsprojecten in Zuid-Afrika."
Milieu Centraal is een onafhankelijke voorlichtingsorganisatie die vorig jaar het initiatief nam tot een keurmerk van zes aanbieders van CO2-compensatie om ze te onderscheiden van 'cowboys' op de markt. Naast Trees for Travel en de Klimaat Neutraal Groep doen bijvoorbeeld energieproducent Essent en Rabobank eraan mee.
Bruijnes: "Wij toetsen hoe de organisaties via websites of brochures consumenten inzicht geven over de besteding van hun geld. Maar wij controleren niet de boeken van de genoemde bedrijven. De organisaties zelf zijn en blijven verantwoordelijk om hun klanten goed te informeren."
Bruijnes betreurt het gebrek aan transparantie. Milieu Centraal pleit ervoor dat consumenten op korte termijn "absolute helderheid" krijgen hoe klimaatcompensatie wordt waargemaakt.
(Bron)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten