Pagina's

zaterdag, mei 24, 2008

Myanmar houdt deuren nog gesloten voor hulp

YANGON - Een dag voor Myanmar op een donorconferentie naar verwachting 11 miljard dollar hulp zal vragen van de internationale gemeenschap, wachten buitenlandse hulpverleners zaterdag nog steeds vergeefs op toegang tot het gesloten land.
De hoogste militaire leider van het land had vrijdag beloofd dat alle buitenlandse reddingswerkers toegelaten zouden worden.
In wat een doorbraak leek te zijn, zei VN-chef Ban Ki-moon vrijdag te hopen op "snel resultaat". Maar ruim 24 uur later hebben hulporganisaties nog geen verandering gemerkt.
"Het is noodzakelijk dat de autoriteiten de internationale gemeenschap snel voorzien van de details van de overeenkomst", drong EU-commissaris Louis Michel (Ontwikkelingssamenwerking) aan op actie.
"Er valt geen tijd te verliezen." Buitenlandse hulporganisaties, waaronder Artsen zonder Grenzen, hadden vrijdag al sceptisch op het nieuws gereageerd.
Myanmar hield wekenlang vol dat het de hulpverlening in de zwaar getroffen Irrawaddy-delta op eigen kracht aankon. Journalisten die het gebied bezochten, zeggen echter dat lijken nog steeds wegrotten in kanalen.
Er is weinig voedsel in de gebieden, rijstvelden liggen er geruïneerd bij en sommige hulpverleners waarschuwen voor een hongersnood. Officieel zijn als gevolg van de cycloon Nargis 134.000 doden en vermisten geteld.
Het is dan ook onwaarschijnlijk dat Myanmar zondag tijdens een donorconferentie in Yangon de handen op elkaar krijgt voor de gevraagde miljarden. Donoren zullen de situatie ter plekke eerst zelf willen bekijken voor zij grote bedragen toezeggen.
Op de conferentie in Yangon worden onder meer zestig landen en VN-organisaties verwacht. Namens Nederland is minister Bert Koenders (Ontwikkelingssamenwerking) in Myanmar.
Buurland China, dat bijna twee weken geleden zelf getroffen werd door een grote ramp, zegde Myanmar zaterdag alvast 10 miljoen dollar hulp toe. De regering in Peking is een van de weinige bondgenoten van de militaire dictatuur.
Intussen hield het regime zaterdag gewoon een referendum in de grotendeels verwoestte Irrawaddy-delta en in de grootste stad van het land, Yangon. De opkomst in de gebieden was laag.
De bewoners kregen vanwege de cycloon verlaat de kans om in te stemmen met een grondwetswijziging die volgens het militaire regime uiteindelijk terugkeer naar de democratie moet betekenen. De oppositie stelt echter dat het document er alleen maar voor zorgt dat het leger zijn machtspositie kan behouden.
Het referendum van zaterdag zal weinig gevolgen hebben voor de einduitslag. Het deel van Myanmar dat niet werd getroffen door de cycloon mocht op 10 mei al stemmen. Zij keurden het voorstel goed met overweldigende meerderheid, 92,4 procent.
(Bron)

Stemmen mag je, mits je meestemt, maar verder mag je doodvallen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten