Pagina's

zaterdag, mei 24, 2008

PvdA wil kwetsbare groepen aan de slag helpen

AMSTERDAM - De PvdA wil de regelingen voor kwetsbare groepen, zoals de bijstand, de sociale werkvoorziening en de Wajong, zo aanpassen dat op termijn tienduizenden uitkeringsgerechtigden aan de slag komen.
Iemand met een arbeidshandicap heeft altijd recht op een inkomen van 75 procent van het minimumloon.
Dat staat in het plan 'Kansen geven, kansen grijpen' dat fractieleider Mariƫtte Hamer zaterdag in Amsterdam heeft gepresenteerd. Volgens Hamer stimuleert de huidige lappendeken aan regelingen uitkeringsgerechtigden onvoldoende om aan het werk te gaan.
Bovendien is er sprake van rechtsongelijkheid tussen mensen die in verschillende voorzieningen vallen. "Het toeval bepaalt nu je toekomst", aldus Hamer.
In het plan maakt de PvdA een onderscheid tussen personen met lichamelijke of psychische klachten die zonder steun niet aan een baan raken, en mensen die geen arbeidshandicap hebben.
Arbeidsgehandicapten, zoals Wajongers en kleine zelfstandigen die arbeidsongeschikt zijn geraakt, krijgen in het PvdA-plan een uitkering van 75 procent van het minimumloon. Dat is evenveel als een Wajonger nu ontvangt, maar meer dan het bijstandsniveau (70 procent van het minimumloon).
De gemeenten krijgen in de plannen van de PvdA een grote rol. Zij worden verantwoordelijk om voor iedereen die kan werken een baan te vinden.
Dat kan vrijwilligerswerk zijn, in een sociale werkplaats of (al dan niet met begeleiding) in een reguliere baan. Subsidies op de loonkosten moeten het voor werkgevers aantrekkelijk maken arbeidsgehandicapten in dienst te nemen.
Hamer ziet graag dat nog deze kabinetsperiode een aantal steden volgens de nieuwe methode gaan werken. Inwoners van deze gemeenten krijgen daarmee rechten, maar ook plichten. Anders dan bij de huidige Wajong mag een jonge arbeidsgehandicapte het gemeentelijk aanbod op werk of scholing niet naast zich neerleggen, op straffe van een sanctie.
De PvdA-regeling voor niet-arbeidsgehandicapten sluit aan bij de bijstandswet. Doel blijft uitkeringsgerechtigden aan een gewone baan te helpen. Personen die daartoe nog niet meteen in staat zijn, kunnen een jaar lang met behoud van uitkering aan de slag.
Die uitkering wordt aangevuld met een premie die kan oplopen tot ruim 2000 euro per jaar. Werkgevers kunnen loonkostensubsidies krijgen als ze iemand na een overbruggingsperiode een reguliere baan geven.
Tweede Kamerlid Eddy van Hijum van coalitiegenoot CDA en Ad Poppelaars, directeur van de Chronisch zieken en Gehandicapten Raad (CG-Raad), onderschrijven de filosofie dat uitkeringsinstanties meer moeten kijken naar wat mensen met een beperking nog wel voor werk kunnen verrichten.
Van Hijum en Poppelaars vragen zich echter af of gemeenten verantwoordelijk moeten worden voor het aan het werk helpen van mensen met een arbeidshandicap. Zo denkt Van Hijum dat het UWV, de centrale instantie die dat op dit moment doet, meer expertise over handicaps kan opbouwen dan individuele gemeenten.
Ook zit de CDA'er niet te wachten op grote veranderingen in het stelsel, en ziet hij liever dat iedereen zich concentreert op de doelstelling van het kabinet om 200.000 mensen aan het werk te helpen.
(Bron)

1 opmerking:

Anoniem zei

blalablsbla

Een reactie posten