Pagina's

donderdag, juni 19, 2008

'Hiaten in alarmering voor terrorisme'

DEN HAAG - Het is goed ontworpen, maar in de praktijk is het Alerteringssysteem Terrorismebestrijding (ATb) niet goed georganiseerd. Dat concludeert de Algemene Rekenkamer in een rapport dat donderdag is uitgekomen.
ATb is een systeem dat bedrijven, overheden en politie informeert over terreurdreiging en de maatregelen die zij moeten treffen.
Er wordt weinig geoefend en de oefeningen die gedaan worden, zijn niet complex genoeg. Bovendien is het de Rekenkamer niet duidelijk geworden of van die oefeningen veel is geleerd.
De Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding (NCTb) regisseert onvoldoende en bij ernstige dreiging die lang duurt, zijn er waarschijnlijk te weinig beveiligingsmiddelen.
De ministers Ernst Hirsch Ballin van Justitie en Guusje ter Horst van Binnenlandse Zaken vinden dat vertrouwd moet worden op de expertise die tijdens oefeningen is opgedaan.
Zij verwachten dat overheden, zoals gemeenten, de juiste prioriteiten stellen. De rekenkamer ziet echter niet hoe de korte oefeningen aan die expertise hebben bijgedragen.
Bij het ATb, dat sinds 2004 bestaat, zijn inmiddels dertien bedrijfssectoren aangesloten. Daaronder zijn het stads- en streekvervoer, zeehavens, luchthavens, spoorbedrijven, gasbedrijven en de financiële sector. Gemeenten en politie zijn ook bij het ATb betrokken.
Deze partijen moeten onderling afspraken maken, zodat ze voorbereid zijn op verhoogde dreiging. Het ATb kent een basisniveau en drie dreigingsniveaus: licht, matig en hoog. Hoe hoger de dreiging, hoe talrijker en zwaarder de veiligheidsmaatregelen.
De NCTb heeft het alarmsysteem ontwikkeld en voert de regie. Dat wil zeggen dat de terrorismecoördinator moet zorgen dat alle partijen goed samenwerken. Die rol van regisseur kan beter, vindt de rekenkamer.
Hirsch Ballin en Ter Horst vinden dat de NCTb niet nog meer regie moet voeren, omdat dat de samenwerking met lokale partijen niet bevordert of zelfs frustreert. Strengere aansturing zou ook afbreuk doen aan de vrijwilligheid van deelname aan het ATb, vinden de bewindslieden.
De rekenkamer en de ministers zijn het eens dat een tekort aan beveiligingsmiddelen kan ontstaan als een dreiging ernstig is en langere tijd aanhoudt. Het lijkt Hirsch Ballin echter niet zinvol om uit te rekenen hoeveel particuliere beveiligers, detectiepoortjes of explosievenhonden precies nodig zouden kunnen zijn.
In het algemeen zullen bij lichte dreiging de maatregelen maanden vol te houden zijn, bij matige dreiging enkele weken en bij hoge dreiging enkele dagen.
(Bron)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten