Pagina's

woensdag, juni 18, 2008

OM vervolgt Apache-vliegers voor ongeluk

ARNHEM - Het Openbaar Ministerie (OM) in Arnhem vervolgt twee Apache-vliegers, omdat ze op 12 december vorig jaar tegen hoogspanningskabels bij Hurwenen vlogen.
Dat meldde het OM woensdag. Door dit ongeval zat de Bommelerwaard enkele dagen zonder stroom.
Volgens het OM hebben de twee piloten destijds onvoorzichtig en onoplettend gehandeld. Hierdoor is het aan hen te wijten dat het elektriciteitsnetwerk en de helikopter waarin zij vlogen werden beschadigd.
Ook hebben de piloten elkaar in levensgevaar gebracht, meent justitie. De marechaussee heeft de zaak in samenwerking met de Dienst Luchtvaart van het KLPD onderzocht.
Het ministerie van Defensie geeft in een reactie aan het oordeel van de rechter af te wachten. De vliegers zijn niet geschorst maar werken gewoon, aldus Defensie. Ze moeten zich op 7 juli bij de militaire kamer van de rechtbank in Arnhem verantwoorden.
Of dat op 7 juli al gaat lukken, is overigens nog maar de vraag. Volgens de advocaat van de vliegers, Geert-Jan Knoops, zijn de twee nu namelijk op missie en de voorbereidingstijd tot de zaak is kort.
De raadsman zegt de zaak wel met vertrouwen tegemoet te zien. Inhoudelijk kan hij nog niet op de kwestie ingaan, maar Knoops laat wel weten dat de twee piloten kenbaar hebben gemaakt dat zij zich niet schuldig achten.
De vakbond VBM/NOV betreurt de beslissing van het OM over de twee vliegers dan ook.
De stroomstoring die door het ongeluk werd veroorzaakt, had veel impact op het dagelijks leven in de Tieler- en Bommelerwaard. Scholen bleven dicht. Winkels moesten hun deuren sluiten omdat kassa's en beveilingsapparatuur het niet meer deden. De vele melkveehouderijen in het gebied kwamen in de knel omdat hun melkmachines niet werken.
Verder moesten verzorgingstehuizen in de regio noodaggregaten inzetten om problemen in de zorgverlening te voorkomen. Ook het mobiele telefoonverkeer lag enige tijd plat omdat de zendmasten stroomloos waren.
De reparatie van de stroommast bleek een lastige en langdurige klus. Dat kwam omdat de beschadigde mast in Herwunen in ondergelopen uiterwaarden stond.
De genie moest pontons in het water plaatsen, waarop de geknapte hoogspanningskabels uiteindelijk aan elkaar konden worden gelast.
(Bron)

Een oefening in het echie.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten