Pagina's

woensdag, juli 30, 2008

IOC wist van Chinese internetcensuur media

PEKING - Het Internationaal Olympisch Comité (IOC) heeft woensdag toegegeven dat het van tevoren wist dat China niet van plan was journalisten ongecensureerde toegang tot internet te verlenen.
Volgens internationale media zou het IOC hierover zelfs een overeenkomst met China hebben gesloten.
In de aanloop naar de Spelen hadden de Chinezen beloofd dat de ongeveer 20.000 journalisten die tussen 8 en 24 augustus verslag doen van het sportevenement volledige toegang zouden krijgen tot het internet. Die belofte braken zij eerder op woensdag.
Volgens IOC-woordvoerster Giselle Davies had het organiserend comité van de Spelen het IOC meerdere keren duidelijk gemaakt dat sommige websites niet beschikbaar zouden zijn voor de verslaggevers.
Het IOC en de organisatie overleggen regelmatig om goede werkomstandigheden voor de buitenlandse pers te creëren, aldus de woordvoerster.
Een Chinese woordvoerder van de organisatie van de Spelen stelde eerder woensdag dat journalisten in het mediacentrum voldoende toegang zullen krijgen tot het wereldwijde netwerk.
Maar websites met informatie over de verboden spirituele beweging Falungong zijn afgesloten. Ook andere internetpagina's zijn niet toegankelijk. De woordvoerder gaf daarbij geen verdere voorbeelden.
Journalisten in het olympische perscentrum hebben geklaagd dat zij internetpagina's niet konden bereiken van onder meer mensenrechtengroepering Amnesty International, de Britse omroep BBC en de Duitse zender Deutsche Welle.
"Onze belofte was dat journalisten voor hun werk het internet zouden kunnen gebruiken", aldus de zegsman. "We hebben hen daarvoor voldoende toegang gegeven."
De Falungong is een van de religieuze stromingen die door het communistische regime zijn verboden. Het is in de ogen van Peking een kwaadaardige sekte.
De autoriteiten hebben veel leden opgepakt. Honderden aanhangers zouden tijdens hun gevangenschap zijn omgekomen.
China blokkeert al jaren delen van het internet en behoort tot de landen met de strengste webcensuur ter wereld.
(Bron)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten