Pagina's

zondag, juli 13, 2008

Rundertuberculose bij Nederlandse veehouderijen

DEN HAAG - In Nederland is rundertuberculose geconstateerd. De besmetting is afkomstig van een bedrijf in Engeland waarvandaan besmette kalveren zijn geƫxporteerd naar zes Nederlandse bedrijven.
Om verdere verspreiding tegen te gaan, zijn inmiddels 27 bedrijven geblokkeerd en worden ongeveer 4000 runderen op tbc onderzocht, meldde het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit vrijdag.
Er zijn volgens LNV al twaalf geĆÆmporteerde besmette kalveren gevonden. Dieren die tbc hebben, worden afgemaakt. Bij de besmettingen is een bedrijf met een melkveestapel betrokken.
"Omdat het vooral om slachtkalveren gaat, lijkt de verspreiding in Nederland vooralsnog beperkt te zijn", aldus het ministerie.
Volgens een woordvoerder van het ministerie zijn de tbc-besmettingen niet te vergelijken met de uitbraken van varkenspest of gekkekoeienziekte.
"Dat we 4000 runderen controleren hoeft niet te zeggen dat ze allemaal besmet zijn. Als ze gezond zijn, worden ze niet afgemaakt", aldus de woordvoerder.
Bij intensief contact met kalveren en als de tuberculose zich in de longen van een kalf heeft genesteld, is het overdraagbaar op mensen.
De bacterie die voor rundertuberculose zorgt, kan geruime tijd zijn gang gaan omdat aan het uiterlijk van het dier lang niets te zien is. Uiteindelijk vermageren de dieren en gaan ze hoesten.
In Engeland en Ierland komt tbc onder rundvee regelmatig voor. In 1999 deden zich de laatste gevallen in Nederland voor. Ons land is de ziekteverwekkende bacterie mycobacterium bovis de baas en heeft een 'rundertuberculose-vrije status'.
Ruim vijftig jaar geleden was nog ongeveer 30 procent van de rundveebedrijven met de ziekte besmet.
(Bron)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten