Pagina's

maandag, september 29, 2008

Gebiedsverbod voor raddraaiers jaarwisseling

DEN HAAG - De overheid gaat harder optreden tegen mensen die zich ernstig misdragen tijdens de jaarwisseling.
Maatregelen als een straatverbod, meldplicht of boetes moeten voorkomen dat raddraaiers tijdens de volgende oudejaarsnacht opnieuw op grote schaal schade en overlast veroorzaken.
Minister Guusje ter Horst (Binnenlandse Zaken) steunt veel voorstellen van een adviescommissie die zich heeft gebogen over de jaarlijkse ongeregeldheden tijdens de viering van oud en nieuw.
Bij de presentatie van het rapport 'Een prettige jaarwisseling' zei ze maandag veel te verwachten van het idee om daders uit de anonimiteit te halen.
Dat kan door meer camera's te gebruiken op ambulances en politie- en brandweerauto's. Indien nodig betaalt het ministerie daaraan mee.
Ook ziet de minister heil in het opleggen van een gebiedsverbod, wat ook een afschrikwekkend effect kan hebben op vrienden en buurtgenoten.
Daarnaast kan justitie iemand verplichten zich tijdens de jaarwisseling te melden bij de politie. De autoriteiten moeten ook laten merken dat ze overlastgevers in de smiezen hebben.
Een wijkagent zou eerdere relschoppers in een brief kunnen waarschuwen dat ze in de gaten worden gehouden.
De afsteektijden voor vuurwerk blijven zoals ze zijn: op 31 december van 10.00 uur 's morgens tot 02.00 uur 's nachts. De commissie onder leiding van de Nijmeegse burgemeester Thom de Graaf vindt het niet zinvol die tijden te beperken tot de avonduren.
De politie zou dan overdag haar handen vol hebben aan de handhaving van dat verbod, wat ten koste gaat van de bestrijding van ongeregeldheden en overlast in de nachtelijke piekuren.
Ook Ter Horst verandert de afsteektijden voorlopig niet. Wel wil ze dat middel achter de hand houden voor het geval de overlast niet afneemt.
Uit onderzoek dat de bewindsvrouw heeft laten doen, blijkt dat de helft van de Nederlanders tegen het verkorten van de afsteektijd is en de andere helft voor.
De Graaf vindt verder dat illegaal vuurwerk strenger kan worden bestreden. Ook pleit zijn commissie voor een milieubelasting op legaal vuurwerk, uit het principe dat de vervuiler betaalt. Het kabinet voelt daar echter niets voor.
Ter Horst denkt niet dat een hogere vuurwerkprijs tot minder ongeregeldheden zal leiden. Bovendien neemt volgens haar de kans toe dat mensen illegaal vuurwerk gaan afsteken.
Minister Jacqueline Cramer (Milieu) meent volgens haar woordvoerder ook dat het duurder maken van vuurwerk een averechts effect heeft, omdat mensen dan naar Belgiƫ gaan om vuurwerk te kopen.
(Bron)

Wat die tijden betreft: hier wordt op oudjaarsdag vooral vrij klein vuurwerk afgestoken door vrij jong grut. De echte ellende zit in de dagen voor oudjaar, als idioten illegaal vuurwerk afsteken zodat je midden in de nacht bijna letterlijk je bed uitdondert en alleen maar kunt denken dat degenen die dichterbij zaten nu zitten te wachten tot ze weer wat kunnen horen zodat ze de glazenmaker kunnen bellen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten