Pagina's

woensdag, september 10, 2008

Werkbedrijf selectiever bij hulp aan werklozen

AMSTERDAM - Het nieuwe Werkbedrijf gaat kritischer selecteren aan de poort bij het helpen van uitkeringsgerechtigden aan werk. Werklozen met goede kansen op een baan, krijgen niet meer zoals nu direct hulp.
Bij de fusie tussen uitkeringsinstituut UWV en het Centrum voor Werk en Inkomen (CWI) in januari volgend jaar worden alle activiteiten om mensen aan het werk te helpen in het Werkbedrijf ondergebracht. De nieuwe organisatie moet met minder mensen en minder geld meer mensen aan het werk helpen.
"We moeten onze schaarse capaciteit inzetten voor de mensen die het niet zelf kunnen", zegt Joop Linthorst, bestuursvoorzitter van beide fusiepartners. "Mensen met een schitterend cv die werkloos raken, kunnen zichzelf prima redden".
Hij licht woensdag in een hoorzitting in de Tweede Kamer een en ander toe.
Ook de speciale programma's om kwetsbare groepen werklozen, zoals ouderen, intensiever te begeleiden, verdwijnen op termijn. Volgend jaar is er nog geld voor, in 2010 niet meer. Maar met een goede basisdienstverlening is dat ook niet meer nodig, meent Linthorst. "De 45-plussers zijn de grootste groep in de WW. Het zou gek zijn als je voor hen met twee soorten diensten werkt."
De wens deze veranderingen in te voeren leefde volgens Linthorst al langer. Maar hij erkent wel dat de bezuinigingen die het kabinet aan UWV en CWI heeft opgelegd, de uitvoering hebben versneld.
Als de politiek vindt dat die programma's toch moeten blijven bestaan, dan moet de politiek er extra geld voor geven.
Linthorst is ervan overtuigd dat er ondanks de vergrijzing en de toenemende krapte op de arbeidsmarkt altijd een harde kern van mensen blijft die zelf niet in staat zijn een baan te vinden. "Er is altijd een groep mensen die geen profijt heeft van de schaarste aan personeel."
"De match tussen vraag en aanbod is per definitie niet ideaal en de praktijk leert dat werkgevers uit zichzelf niet bereid zijn mensen met een vlekje aan te nemen." Die mensen hebben steun van de overheid nodig.
Linthorst is het dan ook niet eens met de visie van de commissie-Bakker, dat er straks door de vergrijzing geen conjuncturele werkloosheid meer zal zijn. "Wanneer de olie drie maal zo duur wordt, of banken door de kredietcrisis in problemen komen, zijn er bedrijven die omvallen en sectoren die te maken krijgen met krimp."
"Zulke conjunctuurschommelingen houd je en niet iedereen die dan zijn baan kwijtraakt, vindt vanzelf ander werk."
In de loop van volgend jaar gaat het terrein van het Werkbedrijf zich ook uitstrekken tot arbeidsongeschikten en cliënten met een Wajong-uitkering (voor mensen die van jongs af aan gehandicapt zijn). Het kabinet wil meer Wajongers aan het werk helpen. "Daar een succes van maken, dat is een grote uitdaging."
Linthorst hoopt wel dat het voorlopig even afgelopen is met stelselwijzigingen. De fusie tussen UWV en CWI is nog niet afgerond of er is al weer een discussie om zaken naar gemeenten over te hevelen.
"Het politieke en maatschappelijke debat gaat te veel over stelsels en te weinig over dienstverlening aan de cliënt. Laten we daar nu even mee ophouden."
(Bron)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten