Pagina's

donderdag, oktober 23, 2008

Onzeker door Hyves

Sociale netwerksites zoals Hyves en Facebook kunnen gebruikers onzeker maken. Volgens een Britse psycholoog kunnen ze zelfs leiden tot een zogenaamde 'vriendschapsverslaving'.
Sommige mensen laten hun eigenwaarde volledig afhangen van hun relatie met anderen en dus ook van het aantal vrienden op netwerksites.
Volgens David Smallwood, verslavingsexpert bij gezondheidsinstelling Priory Clinic, zijn met name vrouwen hier gevoelig voor. Hij vermoedt dat 10 procent van de bevolking kans loopt op een zogenaamde 'vriendschapsverslaving'.
Op Hyves en Facebook kun je mensen uitnodigen om vrienden met je te worden. Smallwood vermoedt dat afgeslagen uitnodigingen bij kunnen dragen aan een gevoel van afwijzing.
Mensen die herstellen van een drugs-, alcohol- of koopverslaving kunnen volgens Smallwood beter wegblijven van netwerksites. Hij ziet veel mensen die door onzekerheid over vrienden op deze sites terugvallen in hun oude verslavingsgedrag.
(Bron)

Neptelefoongesprek blijkt populair sociaal excuus

AMSTERDAM - Opvallend veel mensen voeren wel eens een neptelefoongesprek of denkbeeldige sms-conversatie om een drukbezette indruk te maken op de omgeving. Dat blijkt uit een Britse studie.
De enquête van de Britse telefoonmaatschappij 3 wijst uit dat 42 procent van de ondervraagde vrouwen en 32 procent van de mannen wel eens ten onrechte de suggestie wekt met iemand te communiceren per mobiele telefoon.
Maar de neptelefoongesprekken komen meer voor bij jongere generaties. Van de jongeren tussen de 18 en de 24 jaar geeft maarliefst 74 procent toe wel eens een denkbeeldige conversatie per telefoon te voeren, zo meldt persbureau UPI.
De meeste ondervraagden zeggen zich vooral schuldig te maken aan het misleidende gedrag terwijl ze op een openbare plek wachten op vrienden en de indruk willen wekken drukbezet te zijn. Maar ook het 'ontwijken van een conversatie' blijkt een belangrijke reden voor neptelefoongesprekken.
Volgens psychologe Patricia Wallace van de John Hopkins Universiteit in Baltimore heeft het gedrag vooral te maken met de menselijke drang om een goede indruk te maken op de omgeving.
"Als je naar een café gaat en in je eentje zit, dan zegt dat iets over je", verklaart ze tegenover het Amerikaanse ABC News. "Omdat je liever niet wilt dat mensen denken dat je eenzaam bent, gebruik je een virtuele connectie om aantrekkelijker te lijken en de indruk te wekken dat je actief bezig bent met anderen.
Maar neptelefoongesprekken worden volgens Wallace niet alleen gebruikt als sociaal excuus. Vooral mannen gebruiken een denkbeeldige conversatie volgens de psychologe soms ook om hun telefoon als een soort statussymbool te kunnen tonen.
"In sommige ontwikkelingslanden zijn er zelfs mensen die neptelefoons kopen, zodat ze iets hebben om mee te pronken naar anderen."
(Bron)

Zo heeft elke nieuwe techniek zijn bijkomende gektes ;-)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten