Pagina's

zondag, november 16, 2008

Grenzen voor Roemeens en Bulgaars personeel dicht

DEN HAAG - De grenzen voor Roemeense en Bulgaarse werknemers blijven voorlopig dicht. Minister Piet Hein Donner (Sociale Zaken) heeft besloten dat Roemenen en Bulgaren vanaf 1 januari nog steeds een werkvergunning nodig hebben om in Nederland te kunnen werken.
Aanvankelijk was het plan om vanaf volgend jaar de vergunningplicht voor deze arbeidsmigranten uit de nieuwe EU-lidstaten te schrappen.
Maar het afgelopen jaar heeft een meerderheid van de Tweede Kamer aangedrongen een pas op te plaats te maken met het toelaten van Oost-Europees personeel, omdat er nog veel problemen zijn met de uitbuiting en huisvesting van de vele Poolse werknemers in ons land.
Donner schrijft volgende week in een brief aan de Kamer dat hij in ieder geval tot 1 juli 2009 de grenzen dicht wil houden voor Roemenen en Bulgaren. Dat hebben ingewijden zaterdag bevestigd.
Volgens hem is het gezien de verslechterende economie niet verstandig om meer Oost-Europees personeel makkelijker toe te laten. Daarbij wijst de CDA-bewindsman erop dat omringende landen waarschijnlijk ook de grenzen gesloten houden.
PvdA-fractievoorzitter Mariƫtte Hamer nam zaterdag op een partijbijeenkomst in Groningen een voorschotje op de brief van Donner. Volgens haar mogen de grenzen niet open voor Bulgaren en Roemenen, zolang de omstandigheden van Polen in ons land niet zijn verbeterd.
De minister heeft al maatregelen genomen om onder meer de uitbuiting van Oost-Europees personeel via malafide uitzendbureaus aan te pakken. Maar hij wil nu ook eerst zien wat de effecten van de maatregelen zijn, voordat de grenzen verder opengaan.
PvdA-leider Wouter Bos stelde op de Europadag van zijn partij ook dat Europa dit onderwerp niet kan dicteren. Nieuwe groepen werknemers hoeven niet zomaar te worden toegelaten omdat "het moet van Europa", meent hij.
Eerst zal bekeken moeten worden of bijvoorbeeld arme buurten van grote steden wel berekend zijn op een toestroom van nieuwe arbeidsmigranten.
Donner heeft de afgelopen tijd ook al overleg gevoerd met steden waar de meeste overlast is. Vooral met Rotterdam en Den Haag is hij in gesprek, omdat vooral in de tuinbouwsector in het nabijgelegen Westland veel vraag is naar Oost-Europees personeel.
Hij wil ook voorkomen dat deze goed draaiende sector in de problemen komt door een tekort aan personeel. Hij zou graag zien dat in de tuinbouw meer werklozen aan de slag komen.
(Bron)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten