Pagina's

woensdag, november 05, 2008

Kip is veel genen kwijt door inteelt

AMSTERDAM - Kippen zijn een groot deel van hun oorspronkelijke genen kwijtgeraakt door veeteelt en fokprogramma's, zo melden Amerikaanse wetenschappers.
De onderzoekers van Purdue University in Indiana hebben het genoom van verschillende soorten leg- en slachtkippen met elkaar vergeleken. Uit de studie blijkt dat moderne kippen gemiddeld maar liefst 15 procent van hun genoom met elkaar delen. De dieren zijn daardoor genetisch meer aan elkaar verwant dan ooms en tantes en nichten en neven in de menselijke bevolking (die delen gemiddeld 12,5 procent van hun genen).
De meeste genetische verschillen treden nog op tussen de verschillende rassen van leg- en slachtkippen. Binnen die zogenaamde 'productielijnen' is de inteelt nog veel groter. De kippenrassen die puur worden gefokt voor de slacht, delen bijvoorbeeld zeker 30 procent van hun genen. En bij sommige leghennen komt zelfs 90 procent van hun DNA overeen.
De resultaten van het onderzoek staan in het Britse wetenschappelijke tijdschrift New Scientist.
De genetische diversiteit van de kippen is niet alleen verdwenen door de moderne voedselindustrie. Kippen-dna uit de 19e eeuw laat zien dat de dieren toen al 10 procent van hun dna deelden. Waarschijnlijk is de inteelt van de soort begonnen toen boeren uit de oorspronkelijke Europese kippen - vogels in verschillende kleuren maar die af en toe eieren legden - de zogenaamde Witte Leghorn fokten. Die witte vogels legden dagelijks een ei en zijn de voorouders van de moderne legkip.
De onderzoekers achten het noodzakelijk dat er nieuwe fokprogramma's komen, die meer genetische diversiteit in de kippenpopulaties brengen. Door de inteelt zijn de dieren namelijk veel genen kwijtgeraakt die hen kunnen beschermen tegen ziektes.
"Nieuwe ziektes of mutaties van oude virussen duiken steeds opnieuw op. Normaal gesproken weerstaat de natuur die ziektes door nieuwe afweersystemen te creƫren uit de genetische variatie van een diersoort", zo schrijft onderzoeksleider Bill Muir in zijn rapport. "Commerciƫle fokkers moeten dus dringend nieuwe genen aan de kippenpopulatie toevoegen."
(Bron)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten