Pagina's

vrijdag, november 14, 2008

Maastrichtenaar vindt Keltische schat met detector

MAASTRICHT - Een inwoner van Maastricht heeft met een metaaldetector een oude Keltische schat van munten ontdekt. Dat maakte de Maastrichtse wethouder Wim Hazeu donderdag bekend.
Uit een 65 centimeter diepe kuil in een maisveld werden 109 munten uit de eerste eeuw voor Christus bovengehaald, 39 goudstukken toegeschreven aan de stam van de Eburonen en zeventig zilveren zogenoemde regenboogschoteltjes, afkomstig van andere stammen uit het Rijngebied.
De vondst is de eerste Keltische goudschat in Nederlandse bodem en heeft grote cultuurhistorische en wetenschappelijke betekenis.
De munten zijn daar begraven in een tijd, waarin de Romeinse veldheer Caesar strijd leverde met de Eburonen, die toen in de regio rond Maastricht en het Belgische Tongeren woonden.
De Eburonen zochten bij hun strijd rond 54 voor Christus bondgenoten bij Germaanse stammen uit het Rijngebied. Julius Caesar vermeldt dat ook in zijn boek De Bello Gallico.
Uiteindelijk heeft Caesar de Eburonen volledig vernietigd, volgens hoogleraar archeologie Nico Roymans van de VU Amsterdam een vorm van genocide.
Met munten werden in die dagen bondgenootschappen 'gekocht', ze golden als gift voor leiders om aanhang te krijgen, aldus Roymans. De munten zijn waarschijnlijk op de vlucht uit veiligheidsoverwegingen begraven door een edelman.
Ruim twee millennia later kwamen enkele munten omhoog toen de boer zijn akker in Amby diep ploegde.
De muntschat is zaterdag en zondag overdag onder zware bewaking te bekijken in Centre Ceramique in Maastricht.
(Bron)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten