Pagina's

vrijdag, november 21, 2008

Nieuwe aanwijzing voor donkere materie gevonden

AMSTERDAM - Een meetinstrument op de Zuidpool heeft straling gemeten die mogelijk afkomstig is van donkere materie, een verschijnsel waarvan het bestaan nooit definitief is bewezen.
Amerikaanse wetenschappers van Louisiana State University beweren dat in een nieuwe studie.
De bijzondere meting is verricht door een ballonvormig meetinstrument van de NASA, dat 40 kilometer boven de Zuidpool hangt. Het apparaat heeft buitengewoon sterke kosmische straling opgevangen, die afkomstig moet zijn van een bron op 3000 lichtjaar afstand van ons zonnestelsel.
De straling kan mogelijk worden verklaard door deeltjes donkere materie die tegen elkaar op zijn gebotst en elkaar daardoor hebben vernietigd, zo meldt de Amerikaanse website ScienceDaily.
Wetenschappers geloven dat ongeveer 25 procent van het heelal bestaat uit donkere materie. Die zwarte massa zou net zo veel invloed hebben op de zwaartekracht als planeten en sterren, maar kan niet met telescopen kan worden waargenomen.
De theorie van donkere materie is de enige manier om de bewegingen van grote sterrenstelsels te verklaren met de zwaartekrachttheorie. De zichtbare materie in de bekende sterrenstelsels kan namelijk niet genoeg zwaartekracht opwekken om de bewegingen van de stelsels te veroorzaken.
De gemeten straling op de Zuidpool zou volgens wetenschappers van Louisiana State University het eerste meetbare bewijs van donkere materie kunnen zijn.
"Dit is mogelijk de eerste indirecte meting van de sporen die deeltjes zwarte materie achterlaten na hun vernietiging", zo verklaart hoofdonderzoeker John Wefel.
Wetenschappers gaan er al langer vanuit dat donkere materie door het heelal is verspreid in de vorm van klonten rond zichtbare materie zoals sterrenstelsels. "Als onze meetgegevens op die manier worden uitgelegd, dan moet er een klont donkere materie in de buurt van ons zonnestelsel zijn", aldus Wefel.
De wetenschappers houden er echter ook rekening mee dat de straling wordt veroorzaakt door een andere, niet eerder gemeten, exotische bron zoals een neutronenster, een restant van een supernova of een zwart gat.
(Bron)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten