Pagina's

vrijdag, november 21, 2008

Veel overlast door zware windstoten

UTRECHT - Zware windstoten hebben vrijdagochtend her en der in het land overlast veroorzaakt. Met name de Randstad werd zwaar getroffen.
De Nederlandse Spoorwegen hebben al de hele vrijdag last van bomen op de rails als gevolg van de harde wind.
In de ochtenduren hinderden omgewaaide bomen het treinverkeer bij Nieuw Vennep, Den Haag en in de buurt van Maastricht. 's Middags gebeurde dat tussen Den Dolder en Bilthoven en tussen Arnhem en Zutphen, liet ProRail weten.
Treinreizigers moeten op de trajecten rekening houden met vertragingen doordat treinen niet of minder vaak rijden.
Op het spoor bij Oudewater waren bouwmaterialen, waaronder een hek, op het spoor gewaaid. Hierdoor was het treinverkeer tussen Utrecht en Rotterdam ontregeld.
ProRail verwacht dat op de getroffen trajecten de dienstregeling gedurende de rest van de dag gestoord zal blijven. Er wordt nog meer zwaar weer verwacht.
Aan de Zevenkampse Ring in Rotterdam moesten twintig mensen hun flat uit omdat de pui van het gebouw eruit was gewaaid. Er dreigen glasplaten te vallen.
Overal in de regio zijn bomen omgewaaid, zijn er problemen met vlaggenmasten, komen platen van gebouwen, vallen feestverlichting en verkeerslichten naar beneden en waaien er bloembakken van balkons.
Ook lagen in Hellevoetsluis afvalcontainers en schuttingen op de weg.
Net als in Rijnmond hebben de politie en brandweer in Zuid-Holland-Zuid het druk. Daar waaiden ook de nodige bomen om.
Basisschool De Petteflet aan de Kamerikstraat in Tilburg is vrijdag ontruimd, omdat de pannen van het dak waaiden.
Enkele dakpannen waaiden de klassen van de bovenbouw binnen, meldde een woordvoerder. Van de 170 kinderen zijn er zoveel mogelijk naar huis gestuurd. Er is niemand gewond geraakt.
De brandweer heeft een groot gebied om de basisschool afgezet. Volgens de woordvoerder liggen zeker honderd dakpannen op de grond.
Verder waaide in Tilburg een aluminiumplaat van het Stadskantoor. Met een hoogwerker worden de andere platen gecontroleerd en vastgezet, meldde een woordvoerder van de gemeente.
De westkust van Nederland had te maken met een noordwesterstorm, die gepaard ging met zeer zware windstoten.
In IJmuiden werd tussen 10.00 uur en 11.00 uur zelfs een 'orkaanvlaag' geregistreerd van 122 kilometer per uur, meldt de website van weerman Jan Visser. Gemiddeld werd windkracht 10 gemeten.
In Den Helder sloeg het museumschip Schorpioen los door de wind. Het schip geldt als pronkstuk van het Marinemuseum. Dit meldt het Noordhollands Dagblad.
Volgens de krant bleef de schade beperkt tot een gat van enkele decimeters en wat deuken en krassen.
Het Mega Piraten Festijn in Neer (Limburg) is vrijdagmiddag getroffen door een windhoos en een enorme hagelbui.
Ook een rokerstent is omgewaaid. Het terrein voor de tent is in een modderbad veranderd, de organisatie raadt de verwachte ruim achtduizend bezoekers aan "niet op je nieuwste schoenen" te komen.
Het feest gaat gewoon door. Vanaf acht uur vrijdagavond zijn er optredens van onder meer Jan Smit, Jan Keizer, Nick en Simon, Koos Alberts en Wolter Kroes.
De harde wind heeft vrijdag ook op de snelwegen geleid tot enige overlast. Dat heeft het Korps landelijke politiediensten (KLPD) laten weten.
Op de A12 richting Den Haag waaide een lege aanhangwagen van een Duitse vrachtauto om, op de A27 en A28 verloren automobilisten hun aanhangwagens en op de A12 bij Arnhem verloor een vrachtauto een dekzeil.
Verder moest de politie hulp verlenen toen op de A67 bij Asten een aanhangwagen achter een bestelauto schaarde en over de kop sloeg. Op de A15 waaide een boom op de rijbaan.
Bij de politie van Noord-Oost Gelderland kwamen tijdens een zware bui in korte tijd zeventig meldingen binnen van stormoverlast.
Het ging voornamelijk over omgewaaide bomen en afgewaaide takken. Op de A50 bij parkeerplaats de Somp ter hoogte van Apeldoorn kantelde een aanhangwagen. Het verkeer raakte gedeeltelijk gestremd.
De regionale brandweer Noord-West Veluwe riep vrijdagochtend de nieuwe procedure Extreme Weersomstandigheden voor het eerst uit.
Alle brandweerkazernes in het gebied waren bezet en inkomende meldingen vanuit de meldkamer werden doorgezet naar de kazernes.
Bij geen van deze incidenten raakten mensen gewond.
Het vliegverkeer had ook te maken met de harde wind. Vliegtuigen die op Rotterdam Airport wilden landen, moesten uitwijken naar andere luchthavens.
Ook op Schiphol had het vliegverkeer last van de wind. De luchthaven moest start-en landingsbanen soms afsluiten wat tot vertragingen leidde.
Ook de Rotterdamse haven heeft vrijdag hinder van de harde wind. Bepaalde schepen, zoals grote vaartuigen of schepen die chemicaliƫn vervoeren, mogen de haven niet in.
(Bron)

Ah, herinnering: de kleuterschool waar ik op zat, was gehuisvest in een soort barakjes op een veld, waar ook populieren stonden. En toen ging het waaien. Hard waaien. November '72 denk ik. We werden naar huis gestuurd, en dat vonden we helemaal niet erg.
Later zag ik vanuit het zolderraam een populier omgaan, en die verpletterde wat er nog niet weggewaaid was van de kleuterschool. De rest van dat jaar zaten we op een andere school, tot er nieuwe barakjes waren neergezet.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten