Pagina's

maandag, december 15, 2008

Crisis dwingt DSM tot ingrijpen

HEERLEN - De eerste winstwaarschuwing krap twee maanden terug bleef nog zonder gevolgen. Maandag trok chemieconcern DSM opnieuw aan de bel. Het Heerlense concern schrapt de komende tijd duizend banen, ofwel 5 procent van het personeelsbestand, om de verslechterende marktomstandigheden het hoofd te bieden.
"Het is duidelijk dat de hevige onrust die is begonnen in de financiële sector nu het vertrouwen van bedrijven en consumenten in de bredere economie ernstig aantast", aldus DSM-topman Feike Sijbesma maandag.
Sijbesma sluit gedwongen ontslagen, ook in Nederland, niet uit. De divisies hoogwaardige materialen en basischemicaliën worden het zwaarst getroffen door de maatregelen.
DSM heeft vooral last van een dalende vraag naar auto's, elektronica en een inzakkende bouwmarkt, waarvoor het concern hoogwaardige materialen levert.
Behalve de structurele banenreductie heeft DSM inmiddels een aantal tijdelijke maatregelen genomen, waaronder de sluiting van meer dan tien fabrieken wereldwijd. Verder heeft DSM het aantal tijdelijke werknemers verminderd en projecten uitgesteld.
DSM verwacht met de banenreductie vanaf 2010 jaarlijks 100 miljoen euro te besparen. De reorganisatie kost DSM eenmalig 50 miljoen euro, waarvan 20 miljoen euro als bijzondere post in het vierde kwartaal in de boeken wordt meegenomen.
De aankondiging komt voor CNV Bedrijvenbond niet als een verrassing. Deze noemt het zuur dat een solide bedrijf als DSM deuken oploopt doordat "financiële instellingen bovenop hun geld blijven zitten". Maar de bond is het niet eens met de keuze mensen te ontslaan. Een gezond bedrijf als DSM kan wel meer voor eigen rekening nemen, zegt vakbondsbestuurder Ron Smeets.
Door de verslechterende marktomstandigheden tempert DSM de verwachtingen voor het bedrijfsresultaat. Het bedrijf rekent nu op een resultaat voor bijzondere posten van ruim 900 miljoen euro, wat nog altijd een record is voor DSM.
Nog geen twee maanden terug gaf DSM een prognose af van rond de 1 miljard euro. Eerder dit jaar verhoogde het Heerlense concern tot twee keer toe de winstverwachting.
Topman Sijbesma benadrukte maandag dat innovatie het sleutelwoord blijft voor DSM. "Hier gaan we niet minder aan uitgeven."
DSM veranderde de afgelopen jaren van een traditionele bulkproducent in een fijnchemiebedrijf dat hoogwaardige plastics, vitaminen en ingrediënten voor de voedings- en geneesmiddelenindustrie maakt.
Beleggers reageerden verdeeld op de winstwaarschuwing en aangekondigde maatregelen van DSM. Het aandeel daalde in eerste instantie op de beurs in Amsterdam, maar herstelde daarna. Rond half elf noteerde het aandeel bijna 2 procent hoger.
(Bron)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten