Pagina's

vrijdag, februari 20, 2009

Den Haag subsidieert villa's voor huismussen

DEN HAAG - De huismus moet weer terug naar de stad. Het zangvogeltje krijgt sinds donderdag dan ook woonsubsidie van de gemeente Den Haag.
Omdat het beestje steeds slechter broedplekjes kan vinden in de stad, wil de gemeente dat Hagenaren de mussen 'verwelkomen met een villa'.
Deze mussenvilla, een kingsize vogelhuis, is met een fikse korting te koop in een tuincentrum. De korting is mogelijk door een subsidie van de gemeente, zo liet zij donderdag weten.
''We hebben nu tweehonderd huisjes op voorraad. Als de verkoop goed loopt, wordt de actie verlengd'', zei een woordvoerster. Den Haag subsidieert elke vogelkast met 11,50 euro, waardoor de mussenvilla voor 7,50 euro in de schappen ligt.
De huismus is van oudsher de meest voorkomende vogel in Nederland, maar de soort gaat elk jaar in aantal achteruit.
Sinds enkele decennia is het aantal broedparen gehalveerd tot 1 miljoen. Volgens de Vogelbescherming is het zangvogeltje in sommige grote steden zelfs zo goed als verdwenen.
(Bron)

Vroeger konden ze onder alle daken nestelen, dat is niet meer mogelijk. Daarnaast was vroeger elke tuin een tuin, en dus een plek waar mussen eten konden vinden. Veel tuinen zijn inmiddels betegeld, en in die betegelde tuinen zie je meestal geen vogelhuisje meer staan.
Bij ons thuis was het traditie na het eten, na elke maaltijd: restjes brood, kruimels, een aardappeltje, kaaskorstjes zonder plastic, soms een half eitje: allemaal in het vogelhuis. Bij koud weer ging er een appeltje bij voor de merels, en als de winter echt toesloeg, werden de vetbollen en de pinda's opgehangen.
We hadden bomen en struiken staan waar vogels voedsel in konden vinden, van insecten tot bessen - van de pruimen en de peren moesten ze wel afblijven ;-)
In de herfst dwarrelden de spreeuwen straalbezopen uit de lijsterbes, omdat de bessen waren gaan gisten (en heel duidelijk extra gewaardeerd werden daardoor...), en in de lente lag rondom het huis piepschuim: losgepulkt door de mussen die hun nesten onder het dak vernieuwden en uitbreidden.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten