Pagina's

zaterdag, februari 28, 2009

'Geluksgen' maakt mensen positiever

AMSTERDAM - Britse onderzoekers hebben een genvariant ontdekt die ervoor zorgt dat mensen zich meer focussen op positieve gebeurtenissen en minder op negatieve zaken.
De wetenschappers van de Universiteit van Essex in Colchester onderzochten de invloed van het gen 5-HTTLPR, dat het transport regelt van de 'geluksstof' serotonine door het lichaam.
Bij een van hun experimenten bleek dat mensen die over de zogenaamde lange variant van het gen beschikken, vaak ontwijkend gedrag vertonen als ze worden geconfronteerd met negatieve beelden. Dat meldt het Britse tijdschrift New Scientist.
De onderzoekers lieten 97 proefpersonen steeds kijken naar twee afbeeldingen, die naast elkaar op een computerscherm verschenen.
Eén afbeelding was altijd neutraal. de ander was uitgesproken negatief (bijvoorbeeld een foto van een dodend roofdier) of positief (bijvoorbeeld een afbeelding van spelende puppy's).
De proefpersonen moesten tijdens het experiment zoeken naar kleine stipjes die waren verstopt in de foto's. Uit de test bleek dat mensen met de lange versie van het gen 5-HTTLPR er 0,018 seconde langer dan gemiddeld over deden om de stipjes te vinden in de negatieve afbeeldingen.
Als een stipje echter was verstopt in een positieve foto, hadden ze dat 0,023 seconde sneller in de gaten dan de gemiddelde proefpersoon.
Volgens de onderzoekers bewijst het experiment dat mensen met de lange genvariant zich over het algemeen meer op positieve beelden en gebeurtenissen focussen. "De verschillen in tijd klinken klein, maar als je het hebt over aandachtstijd is het aanzienlijk", aldus onderzoeksleidster Elaine Fox.
Eerder onderzoek had al uitgewezen dat mensen met de lange variant van 5-HTTLPR vaker positief gestemd zijn en minder snel gestresst raken.
(Bron)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten