Pagina's

vrijdag, maart 13, 2009

'Zout eten maakt vrolijk'

IOWA - Wetenschappers suggereren dat zout werkt als een natuurlijk antidepressivum. Volgens hen is dat een van de redenen waarom we zout blijven eten, terwijl we weten dat het niet goed voor ons is.
De onderzoekers van de University of Iowa hebben hierover gepubliceerd in Psychology and Behavior.
Na testen op ratten ontdekten de onderzoekers dat de ratten zich anders gingen gedragen als ze minder zout kregen. Activiteiten die ze eerst wel leuk vonden, gingen ze mijden.
Volgens de onderzoekers toont dit aan dat een tekort aan zout dezelfde symptomen opwekt als bij een depressie.
Dagelijks hebben volwassenen maar weinig zout nodig. De meeste volwassenen blijken veel meer te nemen dan nodig is.
Vaak zonder dat ze dit weten, omdat het in heel veel voedingsproducten verwerkt zit. Bij een teveel aan zout kunnen er gezondheidsklachten ontstaan, zoals bijvoorbeeld een hoge bloeddruk.
(Bron)

Er komt ook steeds meer kant-en-klaarspul, en je ziet steeds meer 'componenten' - het is heel gewoon om bijvoorbeeld hamburgers te halen en die te combineren met aardappelkroketjes en salade. De salade is dan het enige waar geen zout aan toegevoegd is, tenzij je er dressing bij doet. Als je eens een magnetronmaal eet, en je kookt zelf zonder zout, dan springen de tranen je soms in de ogen, weet ik uit ervaring. Ik ben heus wel wat gewend, ik ben een Marmiteverslaafde en ik kan genieten van pakweg chips of zoute popcorn. Maar die opwarmhappen zijn vaak wel meer zout dan smakelijk, en zo krijg je ook weer extra zout binnen. Misschien compenseert het effect op het humeur dan het effect dat de smaak heeft.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten