Pagina's

dinsdag, augustus 25, 2009

Brussel overweegt handelsverbod blauwvintonijn

BRUSSEL - Brussel overweegt een handelsverbod voor de blauwvintonijn te bepleiten bij internationaal overleg.
Meerdere EU-landen, waaronder Nederland, hadden hierop aangedrongen omdat de grote roofvis erg schaars is geworden.
De Atlantische blauwvintonijn wordt volop gevangen in de Middellandse Zee en de Atlantische Oceaan. De tonijn is erg in trek bij Japanners. Maar met dit tempo zijn de geslachtsrijpe exemplaren in 2012 op, aldus schattingen van het Wereld Natuur Fonds (WNF).
Volgens een ontwerpvoorstel van de Europese Commissie voldoet de soort aan de criteria voor bedreigde diersoorten. In maart komt er een nieuwe zogeheten Cites-lijst met bedreigde diersoorten die niet internationaal verhandeld mogen worden.
Tweederde van de landen die meedoen aan het Cites-verdrag moeten instemmen. Onzeker is of Japan en Zuid-Europese landen als Spanje dat willen doen.
De internationale coördinatie moet nog op gang komen, erkende een woordvoerster van EU-commissaris Joe Borg (Visserij) maandag. ''Het EU-standpunt wordt deze herfst vastgesteld. De Europese Commissie houdt rekening met de moeilijke situatie van de soort, maar ook met de inspanningen van de laatste jaren om de vangst te beperken.''
Het Wereld Natuur Fonds reageert verheugd op het ontwerpvoorstel: ''Wij zijn blij met de steun die uit Europa komt om de internationale handel in de Atlantische blauwvintonijn aan banden te leggen'', aldus een woordvoerster.
Een totaalverbod op de import en export van de vis betekent niet dat de vis niet gevangen mag worden. Vissers mogen de tonijnsoort dan nog wel vangen voor binnenlands gebruik. De hele EU geldt voor het Cites-verdrag als binnenland. Een Spaanse visser mag dus nog wel leveren aan bijvoorbeeld Nederlandse klanten.
Tonijnen zijn bekend vanwege hun snelheid. Ze halen tot zeventig kilometer per uur. Ze trekken in groepen de oceaan over. In april trekt de Atlantische tonijn naar de Middellandse Zee om er te paaien en eitjes te leggen.
Eerder kwam ook de paling op de Cites-lijst voor bedreigde diersoorten. Voor die soort is echter geen totaal handelsverbod afgesproken, maar een iets lichtere beperking.
(Bron)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten