Pagina's

donderdag, augustus 06, 2009

DEET mogelijk schadelijk voor zenuwstelsel'

AMSTERDAM - De insectenwerende stof DEET heeft een schadelijke uitwerking op het zenuwstelsel van proefdieren. Dat blijkt uit een nieuw onderzoek van Franse wetenschappers.
Wetenschappers van het onderzoeksinstituut IRD in Montepellier testten in een laboratorium het effect van DEET op lichaamscellen van muizen en insecten.
Het onderzoek toonde aan dat het middel een enzym met de naam acetylcholinesterase blokkeert. Die stof vervult een belangrijke rol in het zenuwstelsel van zowel dieren als mensen.
De resultaten van het onderzoek zijn gepubliceerd in het wetenschappelijk tijdschrift BMC Biology.
DEET wordt jaarlijks door meer dan 200 miljoen mensen gebruikt als bestrijdingsmiddel tegen muggen. Naar de precieze werking van de stof is echter maar weinig onderzoek gedaan.
Tot nu toe gingen wetenschappers ervan uit dat het middel het geurvermogen van de insecten blokkeerde. Maar inmiddels is duidelijk dat muggen verlamd kunnen raken en zelfs kunnen sterven als ze bloot worden gesteld aan hoge concentraties DEET.
De Franse onderzoekers menen nu de oorzaak te hebben achterhaald.
“We hebben ontdekt dat DEET niet alleen het gedrag van de insecten verandert”, aldus hoofdonderzoeker Vincent Corbel in de Britse krant The Daily Telegraph. “Het blokkeert ook de activiteit van een belangrijk enzym in het zenuwstelsel van zowel insecten als zoogdieren.”
Volgens de wetenschappers is meer onderzoek nodig om met zekerheid te kunnen vaststellen dat DEET geen schadelijk effect heeft op het zenuwstelsel van mensen.
Niet alle deskundigen zijn echter onder de indruk van het onderzoek. "DEET wordt al jaren gebruikt en er zijn maar weinig berichten over bijwerkingen", zo verklaart malaria-expert Brian Greenwood op BBC News. "Ook komen bevindingen in studies met dieren niet altijd overeen met studies bij mensen."
(Bron)

Een bestrijdingsmiddel dat doet wat het zegt, jee. En gossieplossie, zou dat misschien een heel klein beetje risicovol kunnen zijn, eventueel?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten