Pagina's

donderdag, augustus 20, 2009

Landingsplaats van oudste vliegend reptiel ontdekt

AMSTERDAM – Amerikaanse wetenschappers hebben in Frankrijk een prehistorisch spoor ontdekt, dat laat zien hoe de eerste vliegende reptielen de landing inzetten na een vlucht.
De 140 miljoen jaar oude moddersporen in de buurt van de Franse plaats Crayssac zijn afkomstig van een pterosaurus, het eerste gewervelde dier dat kon vliegen.
Uit de sporen blijkt dat het reptiel bij de landing eerst bijna stil in de lucht ging hangen, waarschijnlijk met behulp van zijn vleugels.
Vervolgens zette het dier vermoedelijk zijn achterpoten aan de grond om daarna twee kleine sprongetjes te maken en ook zijn gevleugelde voorpoten neer te laten komen.
De studie van het prehistorische landingsspoor is beschreven in het wetenschappelijk tijdschrift Proceedings of the Royal Society B.
Volgens de onderzoekers bewijst het spoor dat de pterosaurus in eerste instantie op dezelfde manier landde als moderne vogels, op twee poten en met zijn lichaam in verticale positie. Daarna liep het dier waarschijnlijk op vier poten verder.
De afdrukken in Frankrijk zijn waarschijnlijk afkomstig van een kleine pterosaurus, aangezien zijn klauwen maar vijf centimeter lang waren.
“De kleinste pterosauriërs konden goed klapwieken met hun vleugels, dus op die manier konden ze waarschijnlijk bijna stil in de lucht komen te hangen voor de landing”, aldus hoofdonderzoeker Kevin Padian van de universiteit van Californië in het Britse tijdschrift New Scientist.
De grootste pterosauriërs hadden echter een gigantisch lichaam met een vleugelspanwijdte van zeker 10 meter. Het is niet duidelijk of die grote exemplaren op dezelfde manier landden als de kleinere pterosauriërs.
Ook hopen de onderzoekers nog afdrukken te vinden van opstijgende pterosauriërs, want over de manier waarop de dieren zich afzetten van de grond is eveneens weinig bekend.
(Bron)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten