Pagina's

zaterdag, september 12, 2009

Paar jaar geen hogere studiefinanciering

DEN HAAG - Studenten krijgen er een paar jaar geen cent bij. Het kabinet wil de studiefinanciering in 2011 en 2012 bevriezen.
Het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap bespaart daarmee respectievelijk 6 en ruim 12 miljoen euro.
Ingewijden hebben zaterdag een bericht in de Volkskrant over dit deel uit de begrotingsstukken voor Prinsjesdag bevestigd.
De studiefinanciering kost jaarlijks in totaal 4 miljard euro. Het is de bedoeling dat de studiebeurzen in 2013 wel weer omhoog gaan.
De Landelijke Studenten Vakbond (LSVb) is geschrokken van de voorgenomen kabinetsmaatregelen. ''Het is de zoveelste maatregel die studenten treft'', zegt voorzitter Gerard Oosterwijk.
''De overheid doet het steeds in kleine stappen. Zo is het moeilijk voor ons om studenten te mobiliseren tegen de maatregelen, maar ondertussen staat een studiebeurs in geen enkele verhouding meer tot de daadwerkelijke kosten die een student maakt.''
Grootste zorg van de studentenvakbond is de toegankelijkheid van het onderwijs. ''Steeds meer jongeren gaan studeren. Juist ook jongeren die niet kunnen terugvallen op rijke ouders, maar alles zelf moeten betalen. Zij moeten zich noodgedwongen in de schulden steken om een studie te kunnen volgen en dat werpt een drempel op'', aldus Oosterwijk.
Hij vervolgt: ''Studenten werken ontzettend veel om hun studie te bekostigen, maar dat komt je studie niet ten goede omdat je je daar onvoldoende op kan concentreren.''
De vakbondsvoorzitter zou graag zien dat er juist geld wordt gestoken in het onderwijs. ''Als wij onze kenniseconomie op peil willen houden, zijn investeringen hard nodig.''
(Bron)

Je krijgt steeds minder tijd voor je studie, dus je hebt ook niet heel veel tijd om genoeg te werken om in je levensonderhoud te voorzien. En dan knijpen we de beurzen nog wat verder af.
Vroeger, weet u nog, kreeg je een bedrag gelijk aan bijstand, en kon je studeren zo lang je wilde. Die categorie studenten, met drie titels want wat maakte het uit, zit nu op het pluche en herinnert zich kennelijk alleen nog dat ze veel tijd hadden om te feesten. Dus de studieduur beperken kan best. En ze hadden het riant, dus de financiering beperken kan ook best. Het gaat tenslotte alleen maar om de toekomstige bestuurders, artsen, rechters, enzovoorts. Wat maakt het uit.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten