Pagina's

donderdag, september 10, 2009

'Schuldeisers direct in de wacht zetten'

DEN HAAG - Een meerderheid van de Tweede Kamer wil direct regelen dat gemeenten bij schuldhulpverlening de schuldeisers tijdelijk in de wacht kunnen zetten met een zogeheten moratorium.
Regeringspartijen CDA, PvdA en de grootste oppositiepartij SP vinden het onnodig dat staatssecretaris Jetta Klijnsma (Sociale Zaken) voor haar wetsvoorstel over de gemeentelijke schuldhulpverlening eerst onderzoek wil doen naar het instellen van een moratorium.
CDA, PvdA en SP stellen voorafgaand aan een debat met Klijnsma donderdag dat de staatssecretaris in haar wet direct moet regelen dat schuldeisers voor een periode in de wacht kunnen worden gezet.
Dat moet gemeenten helpen in alle rust te werken aan een afbetalingsregeling en het vinden van hulp bij het oplossen van problemen die vaak samengaan met schulden, zoals een verslaving of psychische klachten.
Dat is vooral van belang volgens de partijen, omdat schuldeisers niet altijd willen meewerken aan een oplossing.
CDA, PvdA en SP wijzen bijvoorbeeld naar de DSB Bank, die volgens hen klanten op een oneigenlijke manier onder druk zou zetten als ze hun leningen niet kunnen betalen.
SP-Kamerlid Sadet Karabulut merkt op dat bij een moratorium de DSB zich niet meer kan opwerpen als een zogenoemde preferente schuldeiser, ook al hebben zij hun klanten documenten laten tekenen dat de bank als eerste afbetaald moet worden bij financiƫle problemen.
Verder klagen CDA, PvdA, ChristenUnie en SP dat gemeenten nog onvoldoende laten zien wat ze doen met het geld dat ze van het Rijk krijgen voor de schuldhulpverlening. Blanksma vraagt zich af waarom de wachtlijsten voor de hulp zo lang blijven.
De VVD vindt dat ondernemers oneerlijk worden behandeld in het wetsvoorstel van Klijnsma. Het liberale Kamerlid Cees Meeuwis noemt het raar dat mensen standaard eerst het eigen bedrijf failliet moeten laten gaan, voordat ze schuldhulp kunnen krijgen.
Terwijl in zijn ogen een onderneming niet altijd de reden is van financiƫle problemen, maar juist een bron van inkomsten kan zijn. ''Er wordt ook niet tegen een werknemer gezegd dat hij eerst ontslagen moet worden, want dat maakt de mogelijkheden tot afbetaling kleiner.''
(Bron)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten