Pagina's

maandag, oktober 19, 2009

EU steunt noodlijdende melkveehouders

LUXEMBURG - Europees Commissaris Mariann Fischer Boel (Landbouw) is bereid 280 miljoen euro uit te trekken voor hulp aan de noodlijdende melkveehouders.
Fischer Boel deed haar toezegging na een oproep van 21 van de 27 ministers van Landbouw in de EU. ''Ik zal mijn zakken leegmaken en ik heb 280 miljoen euro voor de boeren'', aldus Fischer Boel.
Melkveehouders in Nederland en veel andere EU-landen hebben last van de historisch lage handelsprijs van melk.
De boeren in Europa krijgen momenteel circa 26 cent per liter, volgens statistieken van de Europese Commissie. De boeren protesteren al maanden om een hogere prijs af te dwingen.
De EU-commissaris komt met het geld onder druk van Frankrijk en Duitsland. ''Het voelt alsof mijn laatste veren zijn geplukt. Bijna al het geld voor onvoorziene gevallen in 2010 is nu besteed.''
Minister Gerda Verburg (Landbouw) ging schoorvoetend akkoord, hoewel ze vindt dat boeren al genoeg hulp krijgen en de melkprijs stijgt.
''Ik zou het voorstel zelf niet verzonnen hebben, maar nu het er ligt en zo'n brede steun krijgt, hebben we gezorgd dat Nederland een redelijk deel van het geld krijgt'', zei de minister na het EU-beraad.
Nederland krijgt 21 miljoen euro. Verburg kon nog niet zeggen hoe ze het geld gaan verdelen.
De EU-landen verlengden maandag ook de EU-subsidie voor de export en opslag van melk. Ze bepaalden ook dat regeringen vrijwillig melkquotum mogen opkopen. Nederland gaat dat niet doen, zei Verburg.
De Nederlandse Melkveehouders Vakbond (NMV), die de melkprotesten in Nederland organiseert, vindt de 280 miljoen euro ''erg mager'', zei Sieta van Keimpema van de NMV maandag tussen de protesterende boeren bij het EU-beraad in Luxemburg.
''Het komt neer op 0,2 cent per liter. Wij willen geen extra geld, maar om een ander landbouwbeleid''.
Van Keimpema bestrijdt dat de melkprijs alweer stijgt, zoals Verburg beweert. ''Ze heeft een creatieve en oneerlijke manier van rekenen: ze telt toeslagen mee die we niet krijgen. Maar als de koorts zakt van 41,5 naar 41 graden kun je ook niet zeggen dat de patiënt aan de beterende hand is.''
Land- en tuinbouworganisatie LTO noemt de extra steun ''een goed signaal''. Voor de Nederlandse melkveehouders komt het neer op gemiddeld 1000 à 1500 euro per bedrijf.
(Bron)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten