Pagina's

woensdag, oktober 07, 2009

Helft zorgpersoneel heeft minder plezier in werk

AMSTERDAM – Ruim de helft van het zorgpersoneel in de gehandicapten- en verpleeghuiszorg heeft de de afgelopen jaren minder plezier in het werk gekregen. Dat blijkt uit een grootschalige enquête van de SP.
"Te veel regels, te veel bureaucratie, te veel werk, te weinig handen aan het bed, en vooral een ergernis van teruglopende kwaliteit van de zorg, maken dat bijna één op de vijf mensen in de zorg denkt aan afhaken”, zegt SP-kamerlid Renske Leijten.
De enquête werd gehouden onder 11.000 medewerkers in de zorg.
In de gehandicaptenzorg geeft 49 procent aan dat het plezier in het werk de afgelopen jaren is afgenomen. In de ouderenzorg ligt dat percentage op 55 procent.
De redenen van de afname van het plezier zijn divers. 67 procent van de mensen geeft aan dat het komt door de toegenomen werkdruk. Ook verliezen zorgmedewerkers plezier door de afname van kwaliteit van zorg. De toegenomen bureaucratie is ook een veel genoemde ergernis.
In beide sectoren geeft het personeel met hoge cijfers aan dat zij collega's zien vertrekken om dergelijke redenen. Eén op de vijf mensen die de enquête van de SP heeft ingevuld overweegt zelf ander werk te zoeken.
Leijten: “Staatssecretaris Bussemaker zit nog steeds in de ontkenningsfase, maar als we niet uitkijken loopt de zorg leeg. De situatie is nu al nijpend, kun je nagaan hoe het wordt als al de mensen die nu aangeven er mee te willen stoppen dat ook daadwerkelijk doen."
(Bron)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten