Pagina's

woensdag, november 18, 2009

Bedreigingen online hebben meer impact dan offline'

AMSTERDAM - Bedreigingen via het internet kunnen meer schade toebrengen aan de levens van mensen dan offline bedreigingen. Dat zegt vicepremier André Rouvoet in het tweewekelijks gesprek met NU.nl op vragen van lezers.
"Als dreigingen via internet niet alleen via mail, maar ook via sites bekend worden gemaakt, kan dat veel extra impact hebben. De bedreiging is dan breder bekend en blijft vaak langer in stand."
Rouvoet erkent dat aangifte doen tegen online bedreigingen moeilijk is. "Waar komen de bedreigingen vandaan? Het internet is vanwege zijn open en internationale karakter moeilijk te reguleren."
Hij roept jongeren op voorzichtig te zijn met het al te openhartig delen van persoonlijke zaken via het internet. "Jongeren geven zich soms letterlijk en figuurlijk bloot door verhalen en foto's. Je moet er wel op voorbereid zijn dat het vroeg of laat tegen je kan worden gebruikt. Dat is uiteraard geen legitimatie om te bedreigen of te pesten, maar het gebeurt."
Volgens Rouvoet ligt de eerste verantwoordelijkheid bij de ouders. "Zij moeten hun kinderen wijzen op de gevaren, maar ook jongeren onderling kunnen elkaar hierin opvoeden."
Een aanvullende taak ligt er tenslotte voor de overheid. "In het verleden heb ik een goed gesprek gehad met YouTube over de happy slapping filmpjes. De overheid kan en moet niet vertellen wat YouTube moet doen, maar ze begrepen mijn zorgen over de effecten van happy slapping", stelt Rouvoet.
"Ze gaven aan een open podium te zijn, maar wel hun grenzen te kennen. Bij genoeg weerstand tegen een video, wordt deze geblokkeerd. Als overheid kunnen we zo zelfregulering stimuleren."
Ondanks zorgen over bedreigingen via internet, is Rouvoet blij met het open karakter van het medium. "Het is een geweldige toegang tot informatie. Dat moeten we niet uit het oog verliezen door de problematische kanten ervan centraal te stellen."
De vicepremier wil daarom niet te snel optreden. "In een open communicatieve samenleving moet je tegen een stootje kunnen, maar je moet wel met elkaar grenzen afspreken."
(Bron)

Jammer genoeg is juist de groep die makkelijk bedreigingen uit, niet de groep waarmee 'afspraken' te maken zijn of die terugschrikt voor sancties.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten