Pagina's

vrijdag, december 04, 2009

'Vogels voeren beïnvloedt evolutie'

AMSTERDAM - Het voeren van vogels heeft mogelijk een directe invloed op de evolutie van de dieren. Dat beweren Duitse wetenschappers in een nieuwe studie.
De onderzoekers van de Universiteit van Freiburg bestudeerden het ontstaan van een nieuwe migratieroute bij zwartkoppen.
De vogels overwinterden vroeger alleen in Zuid-Europese landen zoals Spanje. Maar een deel van de dieren kiest nu ook voor een kortere route in noordwestelijke richting naar Groot-Brittannië. Die vogels kunnen overleven door voedsel uit tuinen en vogelhuisjes te eten.
Volgens de wetenschappers kan het nieuwe migratiegedrag in theorie leiden tot het ontstaan van een nieuwe soort. De resultaten van hun onderzoek zijn gepubliceerd in het wetenschappelijk tijdschrift Current Biology.
“De nieuwe noordwestelijke migratieroute is korter en deze vogels voeden zich met voedsel dat is achtergelaten door mensen, in plaats van met fruit zoals hun soortgenoten in het zuiden”, verklaart hoofdonderzoeker Martin Schaefer op nieuwssite Physorg.com.
“Als gevolg van deze ontwikkeling hebben de vogels die in noordwestelijke richting migreren al rondere vleugels. Ze kunnen daardoor beter manoeuvreren, maar zijn minder goed in staat om lange afstanden te vliegen”, aldus Schaefer.
Verder zijn de snavels van de zwartkoppen in Groot-Brittannië langer en spitser dan die van hun soortgenoten die in Spanje overwinteren, zo blijkt uit het onderzoek.
Het is echter onmogelijk om te voorspellen of de zwartkop zich definitief zal opsplitsen in twee verschillende soorten. Volgens de wetenschappers kan daar 100.000 tot een miljoen jaar overheen gaan.
“De veranderingen zijn in deze fase nog omkeerbaar”, aldus Schaefer op BBC News. “En het is moeilijk om je voor te stellen dat de soort definitief zal veranderen. Als er bijvoorbeeld een economische crisis ontstaat waardoor mensen stoppen met het voeren van vogels, zal het hele migratiesysteem weer ineenstorten.”
(Bron)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten